Nu har Mariko Yoshinaga Galver fått beskedet hon väntat så oroligt på.
– Min moster ringde först till min bror som bor i Tokyo. Det första hon berättade var att hunden mådde bra. De får nu mat av räddningstjänsten, säger en mycket lättad Mariko Yoshinaga Galver.
Det var i lördags som UNT berättade historien om hennes moster och kusin som satt innestängda på andra våningen i sitt hus i Ishinomaki, en stad som drabbats mycket hårt. Då hade hon fyra dagar efter katastrofen fått ett kortfattat sms om att de levde, men sedan inte hört något på flera dagar. Nu har hon själv haft kontakt med sin moster.
Även om el och telefon har börjat fungera är umbärandena som invånarna i Ishinomaki tvingas leva med ännu stora.
– Det är fortfarande mycket svårt att få vatten och mat. De får köa i fem timmar för att få mat, berättad min moster. Det är också svårt för henne, med sina 80-åriga ben, att ta sig fram på gatorna och nu behöver hon mediciner för sitt hjärta. Min kusin har hämtat från den närmaste privata kliniken, men det tog väldigt lång tid.
Häromdagen spreds nyheten i världens medier om en 80-årig kvinna som kunde räddas ur rasmassorna i Ishinomaki. Kvinnan bodde på samma gata som Marikos moster och på tv-bilderna kände hon igen husen och gatan.
– Jag hade sett på twitter att anhöriga sökte efter kvinnan på den adressen och blev väldigt lättad när jag såg att hon levde. Samtidigt blev jag chockad över att se bilderna på hur allvarligt skadade husen är, säger hon.
Hon berättar om kaféet Potatisen, ett tillhåll för stadens äldre som drivs av en väninna till mostern.
– Jag kunde inte hitta kaféet på några bilder längre, men det har som genom ett mirakel klarat sig, och nu samlas många där och delar mat med varandra och pratar. Min moster var så glad över att ha kunnat gå dit och få lite gammal pizza.
Nu drömmer Mariko Yoshinaga Galver om att kunna resa hem till Japan, snart.
– Jag har jobbat som vanligt här hemma, hämtat på dagis och förberett kalas. Men hela tiden sitter något i hjärtat, att jag vill åka till Japan. Kanske i maj.