Det arkeologiska fyndet har legat i ett vattenfyllt dike i väntan på undersökning. Den förmodade masten är 9,6 meter långt och med stor sannolikhet av trädslaget en. Föremålets karaktär och dess fyndomständigheter gjorde att det fanns mistankar om att det skulle kunna vara en mycket gammal båtmast. Vid fyndplatsen påträffades även fragmentariska spår av virke. Fyndplatsen var under årtusendena innan Kristi födelse, det vill säga bronsåldern, en stor sjö. Det mastliknande föremålet låg på det som en gång var sjöbotten.
När det gäller riggar på vikingatida båtar är fyndmaterialet mycket begränsat och forskarna vet inte i detalj hur dessa var konstruerade. När det gäller kunskap om bronsålderns båtar är kunskapen i stort sett obefintlig.
Marinarkeolog Jens Lindström från Statens maritima museer undersökte föremålet och kunde bland annat konstatera att det var bearbetat av människohänder. I virket påträffades gamla skador som kan ha orsakats av nötande rep i en avlägsen forntid.
Ett C14-prov togs för att datera träföremålet.
– Det kan ta ett par månader innan dateringen är klar. Fyndet gjordes i torvjord och det är oväntat. Provet kommer förhoppningsvis att ge svar på om det till exempel är bronsålder eller vikingatid. Sannolikt är trärester på platsen från samma tid, säger Jens Lindström.