Hösten Àr hÀr, och med den Àven Äterkomsten av International Food Festival. Det Àr 15-Ärsjubileum för den turnerande matmarknaden, som i Sverige drivs av fransmannen Francois Xavier Mauraisin.
â Det var tufft förra Ă„ret, det var vĂ„rt första efter pandemiuppehĂ„ll och brexit. Men nu Ă€r vi uppe pĂ„ hĂ€sten igen, vi berĂ€knar ungefĂ€r 80 000 besökare till Uppsala, sĂ€ger han.
PĂ„ plats pĂ„ Vaksala torg stĂ„r nu 30 stycken stĂ„nd frĂ„n 20 olika nationer â frĂ„n Venezuela till Sydafrika. Francois Xavier Mauraisin handplockar alla försĂ€ljare sjĂ€lv.
â Jag försöker se till att det finns stor variation. Man skulle kunna se oss som en matcirkus. Och jag Ă€r den stora clownen, skrattar han.
Bakom ett av marknadsstÄnden stÄr festivalveteranen Peter Warunek, framför lÀngor av oliver som nÀstan vÀller över i sina skÄlar. För honom Àr dagarna pÄ Vaksala torg ett kÀrt Äterseende.
â Jag har varit med under alla Ă„r. Uppsala Ă€r en av de bĂ€sta stĂ€derna att komma till, sĂ€ger han.
En medverkan i International Food Festival innebÀr ett slags turnéliv för festivalens kockar och försÀljare. Sedan början pÄ april har 23 stycken svenska stÀder besökts, och Àn Àr turnén inte slut.
Peter Warunek medger att vissa dagar och stÀder Àr kÀmpigare Àn andra.
â Ibland Ă€r det tufft med allt resande. Men samtidigt Ă€r folk sĂ„ trevliga hĂ€r i Sverige, sĂ€ger han.
Han bjuder förstagÄngsbesökaren Josefin Hoffman pÄ en oliv. Hon nickar uppskattande, men vandrar sedan vidare.
â Det var jĂ€ttegott. Jag har tĂ€nkt passa pĂ„ att provsmaka lite saker innan jag köper nĂ„got, sĂ€ger hon och skrattar.
NÄgra rutinerade besökare som visste precis vad de ville ha var Anita och Lennart à berg. De har besökt matmarknaden i flera Är, och köpte i vanlig ordning festivalklassikern langos.
â Vi brukar nĂ€stan alltid ta det, och sedan köpa med oss nĂ„got hem. DĂ„ blir det ofta italienskt, sĂ€ger Anita Ă berg.
En annan klassiker för just International Food Festival Àr försÀljningen av ovanligt kött, som alligator- och kÀnguruburgare. I Är lös de dock med sin frÄnvaro. Enligt Francois Xavier Mauraisin passar det brittiska företaget, som sÄlde den speciella maten, inte lÀngre in i hans matcirkus.
Varför inte?
â Alligatorburgaren visade sig bara ha ungefĂ€r tio procent alligatorkött i sig. De var för dyra och kvalitĂ©n var skrĂ€p, helt enkelt.
International Food Festival pÄgÄr till och med söndag pÄ Vaksala torg.