Matfett sätter igen avloppen
Avlopp som sätts igen av matfett är ett växande problem i kommunerna i Uppsala län och på många andra håll i landet, med ökade kostnader som följd. Ingen vet ännu säkert varför fettpropparna blir vanligare.
En fjärrmanövrerad kamera används för att söka efter bland annat fettavlagringar som sätter igen avloppsledningar. Problemet har blivit vanligare och leder till ökade kostnader för kommunerna.
Foto: Pelle Johansson
- Tidigare kunde problemen dyka upp i närheten av restauranger eller storkök. Numera får vi likadana stopp även i vanliga bostadsområden.
Ökningen av igensatta avloppsledningar har skett successivt under flera års tid. Till en början uppfattades propparna som oförklarliga. Det fanns varken brott på rören eller sättningar i marken, som annars är vanliga orsaker till att vattenflödet hejdas. Men allt oftare har kommunernas va-avdelningar konstaterat att tjocka lager av stelnat matfett satt igen ledningarna.
- Mellan en och två gånger per månad får vi åtgärda stopp som orsakats av fett, konstaterar arbetschef Kenneth Lindberg vid kommunens va-underhåll. Det är mer än förr.
De igensatta ledningarna orsakar kostnader för kommunerna som får rycka ut med personal och speciell utrustning. Stopp i avloppen kan också orsaka översvämningar och andra sekundärskador. Ofta kan propparna lösas upp med högtrycksspolning tillsammans med en skärmaskin som skickas in i det igensatta röret. Den används i vanliga fall för att avlägsna rötter som letat sig in i avloppsnätet.
- Men det har också hänt att vi fått gräva upp marken för att åtgärda en sättning eller skada och hittat fett i rören, berättar Kenneth Lindberg.
Orsakerna till det ökande fettproblemet i landets avloppsledningar är ännu okända. Branschorganisationen Svenskt vatten finansierar nu ett forskningsprojekt för att kring fenomenet (se artikel här intill).
En av flera åtgärder som diskuterats i kommunerna är att tillsätta vissa typer av bakterier i avloppsvattnet som kan oskadliggöra fetterna. Va-avdelningarna vill också att hushållen låter bli att hälla ut rinnande matfett från stekpannor eller fritöser i avloppen.
Flera teorier finns också om varför fettavlagringarna ökar. Sven Ahlgren vid Uppsala kommun tror att ändrad matkultur i hushållen kan spela en viktig roll.
- Kanske använder man mer olivolja i dag, som kan ha en tendens att stelna fortare än annan matolja.
Arbetschef Kenneth Lindberg tror snarare att det är förändringar i hushållens diskande som ligger bakom.
- Man sköljer med varmare vatten och spolar ner mer fett i avloppet. Förr använde man inte lika miljöanpassade diskmedel. Kanske tog det hand om fettet mer effektivt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!