I en av Slottets salar under en gigantisk kristallkrona hade jurymedlemmarna satt sig till bords för att äta sig igenom elva stycken lokalt präglade matträtter. Förutom ordföranden/värden landshövding Peter Egardt bestod juryn av Stina Lennartsson, Damon Razazi, Claudia Dillman, Ellinor Moberg, Ulrika Bryding och Laleh Maghonaki att förbereda sig inför bedömningen varierade mellan jurymedlemmarna. Peter Egardt försäkrade att han ”fastat de senaste 14 dagarna”, medan kocken/matskribenten Laleh Maghonaki snarast valt den motsatta metoden:
– Jag har ätit både frukost, lunch och mellanmål innan jag kom hit, sa hon, medan Damon Razazi nickade medhåll.
Medan juryn småpratade lade lagen sista handen vid sina skapelser. I köket intill makade de lufttorkad sida till rätta, och pillade med grankvistar kring ostpraliner, innan det var dags för juryn att smaka på den första produkten: Skogsbackens Wilma, ost med kantareller, följd av ett smaksatt vitlökssmör och lätt kallrökt och lufttorkad sida.
Jurymedlemmarna luktade noga på varje anrättning, tuggade eftertänksamt och stirrade tankfullt ut i rymden innan de skrev ner sina omdömen enligt vissa kriterier.
– Omdömena är baserade på ätupplevelse, marknadspotential, innovation, förpackning och regional koppling, berättade Peter Egardt.
Vinnare i den regionala tävlingen blev Röd Klara, äppelträrökt kittost, som skapats av Lisa Lönner Pullkinen, Husmor Lisa AB, Marie Backlund-Ivgren, Lövsta gårdsmejeri, och Andreas Tomtlund, Hedlund Mat & Vin.
”Det är en innovativ produkt med nytänk. Rökta ostar är inte vanligt i Sverige, och äppelrökt ost har vi aldrig tidigare upplevt. Den lokala kopplingen är stor eftersom äppelträdkvistarna kommer från en av producenternas trädgård”, heter det i juryns motivering.
Finalisterna i de regionala tävlingarna möts senare i en riksfinal.
Matfinalister utsågs
En lång måltid på Uppsala slott nästan helt utan bordskonversation, och med deltagare som luktade ingående på all mat - så såg det ut när juryn för Matverk Uppland samlades för att utse de regionala finalisterna i tävlingen Matverk 2013.
Juryn i tävlingen "Matverk" på Uppsala Slott. Från vänster: Damon Razazi, Claudia Dillmann, Peter Egardt, Ellinor Moberg i juryn.
Foto: Tor Johnsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!