Det var utgångspunkten för den rundresa till uppländska odlare och uppfödare som Hushållningssällskapet i Uppsala anordnar dagarna före midsommar. Studieresan är en del av projektet Från jord till bord som delfinansieras med pengar från EU:s fond för landsbygdsutveckling.
– Vi ville samla politiker, upphandlare, inköpare och producenter så att de får lära känna varandra och hur hanteringen ute på gårdar och produktionsplatser går till. Vi vill naturligtvis att intresset för lokalproducerad mat ska öka i de offentliga köken, sade Karin Olsson, matkonsult vid Hushållningssällskapet.
Vid studieresans första stopp i Ulva park strax norr om Uppsala fanns representanter från Östhammars och Enköpings kommuner, så intresset från länets kommuner var begränsat. Tidsbrist var den förklaring som nått Karin Olsson.
Intresset från de som var med för allt som odlades i kallväxthus och på friland vid Ulva park var desto större. Två av dem var Jonas Österlund, kökschef på Westerlundska gymnasiet i Enköping, och Petra Björklund, biträdande kostchef i kommunen.
– Det är många bitar som måste passa in i varandra för att inköp av lokalproducerade livsmedel ska kunna klaras. Volymer, tid på året och leveranser är några av de faktorer som måste övervägas när inköpen görs, sade Petra Björklund.
Jonas Österlund och Petra Björklund hade redan innan introduktionen till Ulva park avslutats börjat smida planer på hur nya grönsaker skulle kunna introduceras i skolköken:
– Man kunde faktiskt skicka ut ett antal kilo till ett kök och låta kockar och kallskänkor själva komma på hur de skulle kunna använda dem, sade Petra Björklund, och fick en entusiastisk nick till svar.
Det var Tomas Erlandsson, verksamhetsledare vid det sociala företaget Ulva park, som höll i introduktionen och bland annat beskrev hur de där odlar bönor och olika typer av sallader som inte hör till de vanliga sortimenten i svenska grönsaksland:
– Vi har samarbete med SLU i försöksodlingar, och när vi nu är inne på tredje verksamhetsåret så har vi mera koncentrerat oss på större arealer för de grönsaker som vi vet att har bäst förutsättningar att växa och som också efterfrågas av våra kunder, sade Tomas Erlandsson.
Friodlingarna vid Ulva park sker på en knappt hektar stor yta, och mycket av det som odlas är olika typer av bönor, linser och kål. Inne i växthuset finns olika sorters sallader och groddar på tillväxt:
– Nu levererar vi till ett antal restauranger i Uppsala. För att klara leveranser till offentliga kök behövs större kapacitet, och vi söker samarbete med andra ekologiska odlare i närområdet, sade Tomas Erlandsson.
Flera av deltagarna konstaterade att volymer och transporter av lokalproducerad mat är ett problem, och att samverkan är nödvändig för att klara leveranser till större kök.
– Vi får inte ha ”närproducerat” som krav i en upphandling. Men vi kan dela upp upphandlingar i mindre poster. För att ett sådant system ska bli hanterligt för såväl upphandlare och köksansvariga som producenter behöver alla parter känna varandras förutsättningar bättre, och samverka på olika sätt, sade Petra Björklund.
Studieresan från Jord till bord gick vidare från Ulva park till Folsberga mjölkgård söder om Enköping, Brunnsta gård i Bålsta med ekologisk spannmålsodling, Lövsta kött med lamm, nöt och fläsk och sist Roslagsägg i Östhammar.