Matrester från hushåll ska driva bussar

Allt komposterbart avfall från Uppsalas hushåll ska bort från Hovgården och i stället bli drivmedel till biogasbussarna i kommunens biogasanläggning. Investeringen i ny teknik kostar runt 15 miljoner kronor.

Uppsala2004-04-02 00:00
Uppsala kommuns satsning på biogasanläggningen går vidare. Nu ska gas produceras ur de 8000 ton matrester som Uppsalas hushåll årligen lämnar till kompostering. Tidigast i slutet av nästa år kan en utbyggnad av biogasanläggningen i Kungsängen stå klar för att ta emot och röta avfallet.
Nya myndighetskrav väntas sätta stopp för dagens komposthantering, som sker på en särskild del av avfallsstationen Hovgården utanför Uppsala. Komposteringen sker utomhus i det fria, en metod som inte bedöms klara de nya bestämmelserna.
I stället för att bygga en sluten anläggning på Hovgården har politikerna i va- och avfallsnämnden nu, efter långt tids planering, beslutat använda biogasanläggningen för rötning av hushållsavfallet. Dessutom krävs en utbyggnad för att klara den ökade produktionen av gas. Totalt beräknas investeringen kosta 14,6 miljoner kronor.

En miljon kubikmeter gas
Hushållens matavfall kan ge upp till en miljon kubikmeter gas per år, enligt avfallskontorets beräkningar. Gasen ska användas för att driva befintliga biogasbussar i linjetrafik och kan då ersätta motsvarande mängd gas som i dag hämtas från reningsverket i Kungsängen. Den gasen kan i stället användas för verkets egna el- och värmebehov.
Nämndens ordförande Trond Svendsen (mp) anser att satsningen är riktig:
— I stället för att gasen pyser bort på Hovgården är det bättre att ta tillvara och använda den till bussarna, säger han.
Kommunens biogasanläggning har genom året varit ett kritiserat projekt som slukat många miljoner i fördyringar. Trond Svendsen känner sig "hyfsat säker" på att den nya gasutvinningen kommer att fungera bra. Han pekar på att andra kommuner i landet inför liknande teknik för hushållsavfall.

Skeptisk
Nämndens vice ordförande Lars Bäcklund (m) är skeptisk till satsningen ur energisynpunkt:
— Jag tror på de tekniker och forskare som säger att energin bäst tillvaratas genom att avfallet eldas upp.
Samtidigt konstaterar han att riksdagens kretsloppsbeslut kräver en förändring av dagens kommunala kompostering. Senast år 2010 ska minst 35 procent av matavfallet från hushåll, restauranger, storkök och butiker återvinnas genom biologisk behandling.
Kommunen hoppas få tillstånd för viss kompostering på Hovgården även i framtiden, främst som reserv vid eventuella driftproblem eller reparationer i biogasanläggningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om