Mats Odell vill gynna bosparare
Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell vill införa ett skatteavdrag på 6 000 kronor per år för ungdomar upp till 34 år som väljer att bospara. Förslaget presenterades på lördagsförmiddagen under kristdemokraternas Kommun- och landstingspolitiska dagar i Uppsala.
Äldre och folkhälsominister Maria Larsson och kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell var huvudtalare vid lördagens möten i Uppsala.
Foto: Patrik Lundin
- Här i landet byggs bara tre nya lägenheter per år och 1 000 invånare. I Danmark och Norge är motsvarande siffra sex lägenheter per 1 000 invånare.
Bostadsministern presenterade sedan ett förslag som är tänkt att stimulera unga människors bosparande - utformat efter norsk förebild.
- Det skall vara möjligt för unga upp till 34 år att få skatteavdrag för bosparande. Ett liknande system, Bolånespar, finns i Norge, och är ett lysande exempel för svenska förhållanden, sade Mats Odell, som vill införa ett liknande regelsystem i Sverige.
Skatteavdraget för bosparandet skall vara maximalt 6 000 kronor, samma summa som för pensionssparande.
- Det känns relevant att ge samma favör till unga, kommenterar Mats Odell, som beräknar att den statsfinansiella kostnaden för förslaget ligger på 400 miljoner kronor per år.
Bostadsfrågor, fast relaterade till äldre medborgare, togs även upp av äldre- och folkhälsominister Maria Larsson. Senare på lördagen presenterade hon nästa steg i kd:s äldresatsning: trygghetsboenden för äldre. Hon skisserade en utveckling där byggandet av fler äldreplatser i särskilt boende ökat i kommunerna.
- Men fortfarande är många oroliga och otrygga i sitt boende, och jag får många samtal från äldre som är rädda att de skall få avslag på särskilt boende i sin kommun. Det är ett jättestort problem för många. Här kan trygghetsboenden utgöra ett komplement.
Maria Larsson bekriver trygghetsboendena som en vinst för alla inblandade. För kommunerna blir det inte lika dyrt som särskilda boenden, för de äldre innebär boendet högre livskvalitet.
Kommunerna har visat stort intresse. Ett halvår efter att regeringens 1, 35-miljarderssatsning per år på bättre kvalitet i äldreomsorgen har det kommit in ansökningar om 201 nya platser i 77 kommuner.
- En tredjedel av platserna står privata företag för, och de flesta kommuner som är intresserade har borgerligt styre. Tyvärr saknar jag ideella och koopreativa aktörer i sammanhanget, sade Maria Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!