Matsvinn ska gå till hemlösa

Att matbutiker tvingas slänga ätbar mat som kunderna inte vill köpa är inget nytt. Nu samarbetar en Ica-butik i Uppsala med Mikaelsgården för att maten ska hamna där den behövs.

Icahandlaren Tobias Aresköld packar ner mat som ska skickas till Mikaelsgården.

Icahandlaren Tobias Aresköld packar ner mat som ska skickas till Mikaelsgården.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2011-12-15 20:58

För drygt en månad sedan fick Tobias Aresköld ett telefonsamtal från Mikaelsgården. Han äger nämligen en Ica-butik som varje dag slänger stora mängder mat. Samtidigt är Mikaelsgården varje dag i behov av mat. Ur detta inleddes ett samarbete som ska minska matsvinnet och hjälpa hemlösa.
– Vi tvingas slänga frukt som inte är dålig, en liten prick på ett äpple gör att ingen vill köpa det. Och gårdagens bröd går fortfarande att äta, men kunderna vill ha dagsfärskt bröd. Nu går de här varorna till behövande i stället för att hamna i soporna, vilket är jättebra, säger Tobias Aresköld.

Vid halv nio på morgonen hämtar Björn Fredlund, assistent på Mikaelsgården, maten som Icas personal tidigare har packat ner i lådor och kassar. Varorna transporterar han med cykel och kärra, och ibland får han köra flera vändor.
– Det kan bli rätt tungt, men det går absolut att frakta på det här sättet. Och om det skulle komma snö har jag en extracykel med dubbdäck, säger Björn Fredlund.

Det är framför allt frukt och butiksbakat bröd som lämnas till Mikaelsgården. Datumstämplade varor som har passerat utgångsdatum skickas i regel inte vidare.
– Sådant som är vakuumförpackat, exempelvis kaffe, går bra. Men i övrigt vågar vi inte skicka mat som har gått över bäst före-datum. Mycket kan vara ätbart, men vi vill inte riskera att någon blir sjuk, säger Tobias Aresköld.

Mängden mat hamnar vanligtvis på mellan 20 och 30 kilo frukt och lika mycket bröd per dag. Mikaelsgården brukar ha ungefär 40 besökare om dagen.
– Jag har bara fått positiv respons från våra besökare. Maten brukar räcka till alla som behöver, och allt går åt. Jag hoppas att vi kan fortsätta med det här samarbetet, säger Björn Fredlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om