Måttlig effekt av medicin mot "fönstertittarsjuka"

Det finns bra belägg för att ett nytt läkemedel kan hjälpa patienter med så kallad fönstertittarsjuka att gå länge än de annars skulle klara av. Men det är oklart hur bra medicinen fungerar jämfört med andra åtgärder vid detta vanliga problem.

Uppsala2010-02-24 07:00
De slutsatserna drar Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, i en rapport kring cilostazol, som är det första läkemedel som godkänts för behandling av fönstertittarsjuka.
- Det är klart visat att cilostazol hjälper till att förlänga den maximala gångsträckan för dessa patienter, men förbättringen är inte dramatisk, säger professor emeritus David Bergqvist vid Akademiska sjukhuset, som på uppdrag av SBU tagit fram rapporten.
I prövningar på patienter, som i utgångsläget bara kunnde gå 100 till 250 meter, ökade cilostazol gångsträckan med i genomsnitt 50 meter innan smärtan satte stopp för ytterlígare gång.

Enligt rapporten finns fortfarande många obesvarade frågor kring nyttan av cilostazol. Det gäller till exempel effekterna av medicinen jämfört med icke farmakologiska åtgärder och risken för sällsynta men allvarliga biverkningar.
- Utifrån dagens kunskapsläge skulle jag råda patienter med fönstertittarsjuka att som första åtgärd sluta röka och börja gångträna. Skulle detta ha otillräckligt effekt finns goda skäl att pröva cilostazol, säger David Bergqvist.

I Sverige säljs cilostazol under varunamnet Pletal. Läkemedlet vidgar blodkärlen och motverkar att så kallade blodplättar klumpar ihop sig.
Cirka fem procent av Sveriges ålderspensionörer beräknas ha fönstertittarsjuka.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om