Det framgår av en studie bland nära 73 000 medelålders kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län, som publiceras i medicintidskriften Journal of Internal Medicine.
– Riskerna med att äta väldigt lite eller väldigt mycket fisk ska dock inte överdrivas. Omräknat till hur mycket de förkortar livet rör det sig som mest om cirka åtta månader, säger professor Alicja Wolk vid Enheten för nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet.
Kvinnorna och männen i studien hade i utgångsläget besvarat en omfattande hälso-, livsstils- och matenkät, med detaljerade frågor om bland annat deras fiskkonsumtion. En del åt sällan eller aldrig fisk, andra gjorde det ofta. I medeltal åt männen drygt 30 gram och kvinnorna 25 gram fisk per dag, vilket motsvarar cirka två portioner i veckan.
Under de 17 år som forskarna följt kvinnorna och männen efter att de besvarade enkäten dog drygt var femte deltagare. En närmare analys visade att dödligheten var högre bland deltagarna som sällan eller aldrig åt fisk än bland dem som gjorde det oftare.
Sambandet mellan högre "doser" av fisk och lägre dödlighet gällde dock bara upp till en viss gräns, i vart fall för kvinnor. Kvinnor som åt 80 gram fisk per dag – nästan en portion dagligen – hade 39 procent högre dödlighet jämfört med "medelkonsumenten", som åt 25 gram per dag.
Fisk innehåller många nyttigheter, till exempel vitamin D, selen och så kallade omega 3-fettsyror. Så varför skulle en hög konsumtion av fisk kunna få så negativa följder för hälsan att den ökar dödligheten?
– Det vet vi inte, men en hypotes är att de som äter mycket fisk får i sig mer av PCB:er och andra miljögifter som lagras bland annat i fiskfettet. Den förklaringen stöds av att det framför allt var hög konsumtion av fet fisk som hade samband med förhöjd dödlighet hos kvinnor, säger Alicja Wolk.
Resultaten av den nya studien ligger i linje med liknande studier gjorda i USA och Europa, som också visat samband mellan både låg och hög fiskkonsumtion och ökad dödlighet. Studier gjorda i Japan och andra asiatiska länder däremot har inte påvisat någon övre gräns där ökat fiskintag slutar att sänka dödligheten.
– En förklaring till dessa skillnader skulle kunna vara att tillagningsmetoderna för fisk skiljer sig mellan olika delar av världen, till exempel att vi äter mer av friterad fisk i västländer än i öst. Detta måste dock undersökas närmare i kommande studier, säger Alicja Wolk.