Matvagnar orsakar dålig patientmat

Missnöjet med patientmaten har ökat kraftigt sedan den började lagas i Västerås. Mindre än hälften av patienterna är nöjda med smak och utseende. Landstingets nyinköpa matvagnar kan vara orsaken. Är det så kan investeringen på flera miljoner kronor vara bortkastad.

Uppsala2010-10-26 20:08

Videon är inte längre tillgänglig

Totalt köptes 54 matvagnar med tallrikar och brickor in till Akademiska sjukhuset för tre år sedan till en kostnad på 5,2 miljoner kronor. Enligt landstingets upphandlingsenhet var kravet att vagnarna skulle vara anpassade för cook-chill, den metod som i dag används för maten från Västerås. Grundliga tester av olika fabrikat gjordes innan landstingets sade ja till köpet. Nu tror kostnämnden att vagnarna är orsak till att maten inte upplevs som god och aptitlig. Enligt en enkätundersökning som nämnden gjort säger bara cirka 45 procent av de tillfrågade att de är nöjda med maten som sådan. För smak och utseende är siffran lika låg. Innan maten började levereras från Västerås var över 60 procent nöjda.
– Det är ett dåligt resultat som vi måste komma till rätta med. Vi ska omgående börja undersöka om vagnarna uppfyller kravet för cook-chill som de ska. Maten är god när den kommer hit från Västerås, säger landstingsrådet Rolf Edlund (C).

I beredningsköket på Akademiska dukas den på tallrikar och brickor och ställs in kall i vagnarna. Därefter värms de elektriskt innan de körs ut till avdelningarna. Det har dock visat sig att temperaturen i vagnarna varierar kraftigt från 90 grader till under 50 grader. De matvagnar som används i Västerås fungerar bra. Om det visar sig att Uppsalavagnarna inte fungerar så kan landstinget tvingas köpa in nya.

Hur kan det bli fel hela tiden?
– Jag vet inte och jag känner samma frustration som alla andra. Det här har högsta prioritet och måste lösas.säger Rolf Edlund.

Ångrar du att ni inledde kostsamarbetet med Västerås?
– Vi skulle ha investerat i ett liknande system även i Uppsala. Jag skulle vilja att man byggde flera små tillagningskök på sjukhuset. Nu har vi ett fyra årigt avtal med Västerås. Vi måste fundera på hur vi ska ha det i framtiden, säger Rolf Edlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om