Med snön i sikte

Trots att många hoppades in i det längsta blev det ingen mellandagsskidåkning vid Skogsvallen i Storvreta. De efterlängtade snökanonerna som ska göra det möjligt att åka skidor bara någon mil utanför Uppsala lyser ännu med sin frånvaro.

En snökanon kan under idealiska förhållanden producera 90 kubikmeter snö i timmen.

En snökanon kan under idealiska förhållanden producera 90 kubikmeter snö i timmen.

Foto: Björn Ullhagen

Uppsala2008-12-27 16:03
På lördagsförmiddagen visade sig Storvreta annars från sin vackraste sida, med blek decembersol, rimfrost på träden och på marken. Och de runt 4 minusgraderna hade varit tillräckliga för att snökanonerna skulle kunna göra sitt jobb.
Men trots idealiska, yttre förhållandena härskade tystnaden på Skogsvallen, endast avbruten av någon enstaka koltrast.
Thomas Landberg, Storvreta IK, är en av eldsjälarna bakom konstsnöprojektet. Ingen kan beklaga de uteblivna snökanonerna mer än han:
- Tyvärr är det så att vi inte har någon kanon hemma. Det har varit kommunal upphandling om snökanonerna, och resultatet överklagades av en anbudsgivare. Ärendet ligger i länsrätten just nu, säger han.

Men IK Storvreta har fördenskull inte gett upp, utan har planer på att göra ett nytt försök, berättar Thomas Landberg.
- Vi ska rigga upp åtminstone en snökanon i nästa vecka.
I Sunnerstabacken i Uppsala dånade däremot 4 snökanoner på lördagen. Kanonerna slogs på under annandagskvällen och ska nu gå non-stop ytterligare några dygn.
Mitt i backen hittar vi pistmaskinföraren Johan Jernbring och arbetsledaren Joakim Jansson, upptagna med att flytta en av kanonerna med hjälp av pistmaskinen.
- Det är inte helt lätt. Tyngdlagen gör att allt vill neråt, säger Joakim Jansson.

Den nyproducerade snön är mjuk, blöt och så gul att det ser ut som om tusentals hundar markerat revir här. Konstgjord snö innehåller 3 gånger så mycket vatten som äkta, och skälet till att snön är gul är att vattnet som används i snökanonen hämtas i slangar från Fyrisån alldeles nedanför.
- Så fort det blir kallare frampå eftermiddagen blir snön vit igen, lovar Joakim Jansson, som aktar sig för att ge ett bestämt besked om när Sunnerstabacken är färdig att åka i.
- Det är mycket som spelar in. Generellt kan man säga att ju kallare det blir, ju fortare går det. 5-6 minusgrader några dar framöver vore perfekt.

På jakt efter snö var även Sabina Westerlind och Peter Nylén. När vi träffar dem vid en grillplats i Sunnerstagropen har de hittills fått nöja sig med pulka- och tefatsåkning på frosttäckt gräs tillsammans med barnen Josef Nylén, Vanna Janmark, Miranda Westerlind, Elmer Janmark och Elliot Westerlind.
- Här är det lite för dåligt med snö för att barnen ska kunna åka pulka, så nu är planen att vi ska grilla korv i stället, säger Peter Nylén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om