Medlemskap ett musklick bort
Numera har posten i de flesta fall ersatts med e-post, medlemsbulletiner med hemsidor och nyhetsbrev. Ett och annat diskussionsforum på nätet har väl också dykt upp. Men i övrigt är strukturen densamma.
Det kan vara värt att hålla i minnet när statsvetare och allehanda förståsigpåare är snabba med att döma ut partiväsendets framtid. För visst är det så att partierna tappar medlemmar och att deras ungdomsförbund är försvinnande små: enligt ungdomsstyrelsen har "stora" SSU bara 2040 bidragsberättigande medlemmar, Centerns ungdomsförbund och Liberala ungdomsförbundet under 1000.
Det är inte så mycket en kris för partierna och ungdomsförbunden som det är för deras sätt att organisera sig. Vägen mot de medlemslösa proffspartierna är inte alls så stenlagd som vissa tror. Och kanske inte heller särskilt önskvärt. Det finns en stor demokratisk poäng med ett brett folkligt engagemang i våra politiska partier. Men om det ska bestå måste varje medlem känna att hon kan påverka - och det kan inte ske utan en förändrad organisation.
Den som letar bevis för det högst överdrivna ryktet om partiernas död behöver bara surfa in på Piratpartiets hemsida. I skrivande stund har partiet knappt 12 000 medlemmar och är med det större än både Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Det här beror förstås delvis på att Piratpartiets budskap talar till en stor grupp nätanvändare som inte känner sig hemma i något av de etablerade partierna. Men hur partiet är organiserat spelar också roll. Medlemskapet är bara ett musklick bort, partiarbetet är informellare - och som partiledaren Rick Falkvinge uttrycker det "den som vill bidra med något, är inte bara fri att göra det, utan förväntas göra det".
Självklart kan även de etablerade partierna förändra sig i samma riktning, om deras partiledningarna vågar ge upp det invanda vill säga. För det är inte partierna som sjunger på sista versen, utan organisationsformerna som är från ett annat sekel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!