Sigtuna kommuns utvecklingsprogram för förskolan och fritidshemmen presenterades under en pressträff på onsdagen. Den 24 september ska beslutet tas i barn- och ungdomsnämnden och direkt efter det ska programmet komma igång.
För förskolorna betyder det bland annat ett närmare samarbete med modersmålsenheten. I dag finns det tillgång till nästan 30 olika språk på enheten.
Alla barn ska få vistas 30 timmar i förskolan, även de med föräldrar som är arbetslösa eller sjuksrivna.. Allmän förskola blir från två år, i stället för som i dag från 3 års ålder.
Och nattiset Lyan, som är öppet nattetid, ska avlastas genom ytterligare en avdelning.
Barn med speciella behov får också bättre tillgång till specialpedagogisk och psykologisk hjälp.
Det är också första gången att förskolorna skriver ett förväntanskontrakt med föräldrarna, och genom detta blir det en bättre dialog mellan pedagoger och familjer.
Målet från politikerna är att Sigtuna kommun ska bli en av Sveriges bästa skolkommuner år 2015. Därför förstärks även fritidshemmen. Här ska det erbjudas studiehjälp och ges tillgång till olika språk. Attityden "det är coolt att plugga" ska uppmuntras med hjälp av fritidshemspersonal som ska agera för ökad jämställdhet.
Nolltolerans mot mobbning och kränkande behandling är en topprioritet.
– Inget barn ska gå med ont i magen till förskolan eller fritidshemmet. Alla barn ska må bra, säger Lola Svensson (s), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Oppositionsrådet Olov Holst (m) har svårt att kommentera planen i detalj just nu, men tycker att planen låter bra.
- Återstår dock att se om socialdemokraterna förmår vända den negativa skoltrenden och göra kommunen till en av de bästa i landet till 2015. Vi har under många år hört löften utan att se några resultat, säger Olov Holst.