Göran Enander fick en lång applåd och glada tjut när han träffade personalen i länsstyrelsens lunchrum på fredagen. Många var glada och förväntansfulla på sin nya landshövding.
– Det finns stora förväntningar på Göran Enander. Många trodde inte att det skulle gå så fort att få en efterträdare till förre landshövdingen Peter Egardt med tanke på planerna på ny regionindelning i vår, säger Elisabeth Schöning, ordförande i fackförbundet Saco med 100 medlemmar på länsstyrelsen.
Göran Enander kommer närmast från en tjänst som länsöverdirektör i Skåne med tretton års erfarenhet av länsstyrelsearbete. Att flytta till Uppsala tycker han känns ”väldigt bra”. Han vet redan en del om länet och betonar att hans sambo är bördig från Vendeltrakten i elva rakt nedstigande led.
– Länsstyrelsevärlden kan jag. Nu ska jag lära mig hur det fungerar här i Uppsala, säger han.
Om företrädaren Peter Egardt var mycket aktiv i det operativa arbetet lovar Göran Enander att inte "peta i de interna detaljerna", och han har inga planer på organisationsförändringar.
– Jag har stort förtroende för mina chefer och litar på dem tills något annat bevisats. Vi ska jobba utifrån det vi har i dag. Jag vill att vi ska vara professionella, behandla alla frågor rättssäkert och vara goda byråkrater. Ärendefabriken ska fungera, säger han.
Förutom byråkratin har Göran Enander ett förflutet i politiken (MP) bland annat som stadssekreterare på miljödepartementet. Men han tycker inte att han passar för politik.
– Jag är för rak. Jag tycker inte om det taktiktänkande som finns i politiken. Jag gillar jobbet på länsstyrelsen för att det är komplicerat med många frågor och intressen som ska vägas mot varandra. Utmaningen är att kunna ha en linje och driva den, säger han.
De viktigaste frågorna för Uppsala län anser han är kommunikationerna, fyrspår till Stockholm och kanske också järnväg till Enköping. Den stora utmaningen är att få hela länet att hänga samman med Uppsala som centrum och tillväxtmotor.
Bostadsbyggandet är något av en ödesfråga. Mycket av det som byggs i dag har stora grupper varken råd att hyra eller köpa.
– Om vi inte kan ordna bostäder åt de som behöver så kommer vi inte att kunna klara de utmaningar vi har framför oss, bland annat med integrationen. Det här är oerhört viktiga samhällsfrågor här liksom i Skåne, säger han.
Lund och Uppsala är ju som städer inte helt olika. Båda har stora universitet, stark tillväxt och behov av nya bostäder samtidigt som de är gamla och trånga med många motstridiga intressen.
– Det medför en krävande samhällsplanering som vi som länsstyrelse måste kunna hantera, säger Göran Enander.
Vilken fråga brinner du mest för?
– Jag brinner inte jag glöder. Som landshövding tror jag inte det är bra att brinna. Man kan lätt tappa omdömet om fokus blir för stort på vissa frågor. Men jag har en grund i miljöfrågorna och tycker de är viktiga.
När det gäller den aktuella frågan om att slå samman flera län till större regioner där Uppsala län ska bli en del av Svealandsregionen är Göran Enander tveksam.
– Det här är ju främst en regeringsfråga. Men jag har svårt att se hur man på ett bra sätt ska kunna jobba mot ett 70-tal kommuner i en så stor region. Det blir svårt att kunna ha personliga kontakter i alla. Region Skåne där jag jobbat hade 33 kommuner. Det var för mycket.
Hur stor ska en region vara för att det ska fungera väl?
– Det kan jag inte svara på. Jag kommer inte att lägga stort fokus regionfrågan här utan på att göra ett bra jobb. Jag ser fram emot att knyta kontakter med Uppsalas åtta kommuner.
Din företrädare Peter Egardt var positiv till civilflyg på Ärna. Vad har du för åsikt?
– Jag har inte hunnit sätta mig in i frågan, men spontant så känner jag mig tveksam till det.