Föreningen hjälp till behövande som driver härbärget för socialt utsatta EU-medborgare, oftast tiggare, får 1,65 miljoner kronor för att hålla öppet under 2018. Det är 50 000 kronor mer än i år, främst för att kunna utöka personalstyrkan nattetid och på kvällar. Det ökar tryggheten både för personal och boende. Under 2017 har flera incidenter inträffat på härbärget. Enligt verksamhetschef Eva Moberg beror det på motsättningar inom vissa familjer och grupper av migranter.
Sedan tre veckor tillbaka är härbärget fullbelagt. Men innan dess har nästan alltid någon av de 40 platserna varit tomma. Under sommaren utnyttjades mindre än hälften. Det är socialnämndens ordförande Kjell Haglund (V) kritisk till.
– Att det ska vara öppet sommartid är ett beslut som kommunstyrelsen tagit och som vi måste följa. Jag anser personligen att vi bör ha stängt under sommarmånaderna. Då finns platser lediga på Uppsalas övriga härbärgen. I februari kommer vi att informera kommunstyrelsen om det här, sen får vi se om det blir en förändring, säger han.
Ett tak på tre månader för hur lång tid migranterna ska kunna bo på härbärget har också införts. Det innebär att en person bara får nyttja en sängplats under tiden ett turistvisum gäller.
– Det är den stora förändringen i år. Tidigare har socialt utsatta EU-medborgare kunnat bo här i mån av plats, vissa i mer än tre månader. Det här är en tydlig signal om att de måste ta ställning till hur de vill ha det. Antingen försöka etablera sig i Sverige eller välja att skapa sig ett liv i hemlandet och det kan vi hjälpa dem en bit på vägen med, säger Eva Moberg.
Vilka reaktioner har du fått?
– De säger att Uppsala nu blir som andra ställen och vissa undrar vem som ska ta hand om dem. Jag brukar säga att huvudansvaret ligger på dem själva - men att vi ska vi hjälpa dem att se vilka andra möjligheter som finns.
Samtidigt söker härbärget efter nya lokaler. I dag ligger det i en rivningsfastighet på Ulleråkerområdet. Huset har tvåbäddsrum, ett enkelt kök och matrum.
– Jag vill att vi ska försöka få ett boende med sovsalar separerade för män och kvinnor. Tanken är inte att härbärget ska vara ett permanent boende utan en tillfällig lösning för gruppen, säger Eva Moberg.
Enligt Kjell Haglund ska dagverksamheten för EU-migranter som Crossroads driver samordnas med det nya härbärget. Socialnämnden har givit stadsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att hitta nya lokaler.