Mer pengar till lärarlöner

Uppsalas gymnasielärare kan räkna med mer pengar i plånboken nästa år. Alliansen vill räkna upp ersättningen med nära fyra procent. För lite, säger lärarfacket.

Uppsala2013-10-08 07:01

Kommunfullmäktige har i kommunbidraget till utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden räknat upp ersättningen med 1,1 procent för 2014. I det förslag till budget som nämnden ska ta ställning till på torsdag den här veckan har alliansen lagt på ytterligare 2,8 procent.
– Sammantaget innebär det att lärarlönerna på gymnasiet räknas upp med 3,9 procent nästa år. Det är en nödvändig satsning för att få upp lärarlönerna, säger Mohamad Hassan (FP) ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

För att få ihop pengarna har nämnden gjort egna prioriteringar.
– Vi har gått igenom alla poster, små som stora. Dessutom har vi dragit ned andelen reservkapital med en halv procentenhet. Vi har också fått fler elever från andra kommuner som gjort att vi fått mer pengar, säger Mohamad Hassan.
Kommer alla att få del av ökningen?
– Det kan jag inte garantera. Vi ger rektorerna pengarna. Hur de fördelas avgörs i förhandlingar med lärarfacket. Vi har inget krav på generell uppräkning av lärarnas löner.

Långsiktigt har Mohamad Hassan målet att höja lärarnas löner mer än andra jämförbara grupper med akademiska utbildning.
– Räknar man in de pengar vi fått från regeringen till sjuttio karriärtjänster så har ingen yrkesgrupp fått så mycket som lärarna. Vi är på rätt väg men det kommer att ta tid, säger han.

Lärarnas Riksförbund, LR, i Uppsala är dock inte lika imponerad av satsningen. Deras krav på 10 000 mer i månaden ligger fast, och distriktsordförande Hans-Eric Lindahl funderar på att damma av kampanjen igen.
– Vi anser att 3,9 procent inte är tillräckligt. Fem procents uppräkning är ett minimum. Ska vi komma upp i nivå med lärare inom OECD så behöver vi ordentliga satsningar, säger han.

LR:s utgångspunkt är att de pengar som nu kommer ska fördelas med en lägsta nivå som alla lärare kan ta del av - inte bara vissa.
– Alla är värda en ordentlig löneförhöjning. Vi kan inte acceptera att bara de som arbetsgivaren anser vara duktiga ska ha mer i plånboken, säger han.

Kostnaderna för gymnasieskolan minskar nästa år då antalet ungdomar i åldersgruppen 16-19 år minskar med cirka 300 elever. Det här året uppskattas antalet uppsalaelever vara 7016 stycken. Nästa år väntas de vara 6718. Som en konsekvens av det väntas gymnasieskolans budget krympa från 906 miljoner kronor till 884 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om