Mer pengar till praktiska program

Praktiska utbildningar gynnas framför teoretiska när en ny ersättningsmodell införs vid Uppsalas gymnasieskolor. Uvengymnasiet som hjälper skoltrötta elever skulle inte klara sitt uppdrag om dagens förslag blir verklighet.

Uppsala2009-05-30 07:02
Ersättningsmodellen införs för att skapa likvärdiga förutsättningar för kommunala gymnasieskolor och friskolor. Skolorna föreslås få ersättning per elev, som en sorts skolpeng. Ersättningen ska täcka allt från lärare och skolmaterial till hyreskostnader.
- Sedan är det upp till skolorna att organisera sig på bästa sätt. Vi inför en enkelt transparent modell för ersättning på lika villkor, säger, gymnasiestrateg Leif Wiklund.

Varje skola får ett grundbelopp med en basersättning som variera från program till program. Skolorna får också ett tilläggsbelopp som är beroende av elevunderlaget. Den innehåller bland annat en så kallad strukturersättning och pengar för sådant som extraordinära stödåtgärder eller modersmålsundervisning.
Modellen finns på flera håll i landet och har arbetats fram av en konsult. Den ska modifieras för att bättre passa Uppsalas förhållanden. Men redan nu kan vinnare och förlorare urskiljas.
- Uppsalas teoretiska utbildningar kommer generellt att få mindre pengar. De praktiska får mer. Men Uppsala ger i dag mer till de teoretiska utbildningarna än andra jämförbara städer, säger Leif Wiklund.

Det innebär att en skola som Bolandsgymnasiet med en bred bygg- och fordonsutbildning kommer att få upp till åtta procent mer per elev på vissa program medan Uven-gymnasiets individuella program får minskningar på lika mycket. Uven tar hand om dem som inte klarat godkänt i alla kärnämnen eller hoppar av sin utbildning. Tio procent av Uppsalas gymnasister går där.
Rektor Anders Gentzer har svårt att tro att förslaget som det ser ut i dag kan bli verklighet.
- Vi skulle tappa 1,2 miljoner kronor om året. Det motsvarar tre tjänster. Vi skulle inte klara vårt uppdrag med en sådan neddragning, säger han.

Enligt Mohamad Hassan (FP) ordförande i Ungdoms-och arbetsmarknadsnämnden ska ersättningsmodellen ses över.
- Det är inte meningen att vi ska slå undan fötterna för väl fungerande verksamheter. Vi tittar på hur det slår bland annat för Uven. Men förslaget som sådant kommer att genomföras. Det är min bedömning i dag, säger han.
Socialdemokraten Ulrik Wärnsberg är beredd att säga ja till det förutsatt att en ny hyressättning av skolfastigheterna införs.
- I dag är den väldigt olika. Ska hyran betalas med den nya ersättningen kommer vissa skolor att få lägga orimligt stor del av pengarna på lokaler. Fyrisskolan är ett exempel.

Ulrik Wärnsberg
anser att en bruksvärdehyra som jämnar ut hyresnivåerna mellan skolorna bör införas.
- Fastighetsnämnden tittar på det, men vi vet inte vad de kommer fram till, säger han.
I mitten av juni ska ett slutgiltigt ersättningsmodell presenteras för politikerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om