Migrationsministern kritiserar allianskolleger
Migrationsminister Tobias Billström (M) försvarar bestämmelserna i utlänningslagen om familjers återförenande. Detta apropå UNT:s artikel om den byråkratiska fälla Uppsalabon Habte Tesfamicael Asfahs familj har fastnat i.
På fredagen berättade UNT om Habte Tesfamicael Asfah, eritreansk regimkritisk journalist, som fått uppehållstillstånd i Sverige och bor i Uppsala. Två av hans barn har flytt från Eritrea till Sudan, och har nu ansökt om återförenande med pappan. Migrationsverket ifrågasätter dock barnens ålder och kräver en åldersbestämning av läkare. Reglerna för återförenande skiljer sig nämligen beroende på ålder. Är man över 18 år måste man ha haft en hushållsgemenskap och en beroendeställning med föräldern i "närtid", ett begrepp som inte närmare definieras.
- Vi har inte haft anledning att betvivla att barnen är Habte Tesfamicael Asfahs, det är åldern det handlar om, säger Johan Rahm presschef på Migrationsverket.
Men enligt Sudans lagar måste barnen då vara medborgare i landet eller födda där, och därför har nu ärendet kört fast och har enligt Migrationsverket presschef "tagit lång tid". Skulle dock barnen kunna fly till Sverige skulle de med största sannolikhet få uppehållstillstånd.
De uppländska politikerna Solveig Zander (C) och Cecilia Wikström (FP) gav i artikeln Migrationsverket hård kritik för att de låter byråkrati gå före humanitet. Nu ifrågasätter Tobias Billström deras agerande.
- Jag tycker att politiker ska vara försiktiga med att yttra sig i enskilda ärenden som man varken har insyn i eller kunskap att avgöra, säger han.
Även Migrationsverket reagerar starkt mot politikernas kritik. Men Solveig Zander, som sitter i det riksdagsutskott som har hand om migrationsfrågor, vidhåller att hon tycker att familjen Asfah hamnat i ett moment 22, som det borde finnas utrymme för att lösa.
- Jag ifrågasätter humaniteten i hanteringen, särskilt utifrån att vi i Sverige sagt att vi ska följa barnkonventionen. Är regelverket fel får jag medverka till att det ändras, säger hon och försäkrar att hon ska fortsätta att sätta sig in i ärendet.
FN:s flyktingorgan UNHCR vill inte uttala sig om just det här fallet men säger att Migrationsverket generellt sett har god kompetens för den här typen av bedömningar.
- Är detta ett problem vore det enklaste att ändra lagen, säger Hanne Mathisen, taleskvinna på UNHCR.
Hon betonar samtidigt vikten av att familjer kan återförenas, inte minst för att underlätta integration. För Habte Tesfamicael Asfah är varje dag utan besked om barnens framtid en plåga, och han säger att han känner sig förnedrad. Familjens återförening är allt.
- Utan dem betyder mitt liv i Sverige ingenting, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!