Mikrad mat pÄ Ackis

Maten som lagas i Akademiska sjukhusets nya kök ska kylas ner för att sedan vÀrmas i mikrovÄgsugn. Det har landstingets produktionsstyrelse beslutat. Miljöpartiet Àr kritiskt.

Uppsala2014-06-25 11:56

– Det sĂ€ger sig sjĂ€lvt att maten smakar bĂ€ttre om den serveras nylagad, och vĂ€lsmakande mat Ă€r viktigt för patienternas tillfrisknande, sĂ€ger landstingsrĂ„det Johan Edstav (MP).

Som UNT tidigare berÀttat ska Akademiska sjukhuset Äter fÄ ett eget kök nÀsta Är, efter att under nÄgra Är ha köpt in patientmaten frÄn VÀsterÄs. Men patienterna kommer inte heller i framtiden att fÄ rykande varm mat direkt frÄn köket.

PÄ tisdagen beslutade landstingets produktionsstyrelse att stÀlla sig bakom tjÀnstemÀnnens förslag pÄ hur maten i det nya köket ska tillagas och serveras. Förslaget innebÀr att maten först tillagas och sedan kyls ner. DÀrefter lÀggs maten pÄ tallrikar som transporteras till avdelningarna och förvaras kylda tills patienterna vill Àta.

Produktionsstyrelsens vice ordförande Nina Lagh (M) menar att metoden, som i dag tillÀmpas vid universitetssjukhuset i Oslo, har flera fördelar.

– Patienterna fĂ„r stor frihet att vĂ€lja bĂ„de vad och nĂ€r de vill Ă€ta. Valfriheten Ă€r nĂ„got som Livsmedelsverket trycker hĂ„rt pĂ„ i sina nya rekommendationer för sjukhusmat, sĂ€ger hon.

Metoden Àr dessutom billig. Enligt underlaget till beslutet innebÀr den en besparing med 8,6 miljoner kronor jÀmfört med dagens system.

Smakar maten lika bra om den kyls och sedan vÀrms i mikrovÄgsugn?

– Vissa matrĂ€tter lĂ€mpar sig sĂ€mre för det, ja. Men det finns för- och nackdelar med alla metoder.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet. Partiet vill att maten pÄ Akademiska sjukhuset ska serveras varm direkt frÄn köket dÀr det tillagas.

– Det Ă€r synd att man inte har lĂ„tit utreda det alternativet mer grundligt, sĂ€ger Johan Edstav.

Ert förslag skulle bli betydligt dyrare. Är det vĂ€rt pengarna?

– Absolut, med tanke pĂ„ hur viktig maten Ă€r pĂ„ ett sjukhus. Det Ă€r dessutom smĂ„ summor sett till landstingets totala budget.

Bakgrund Akademiska fÄr Äter eget kök

Akademiska sjukhuset hade tidigare ett eget kök, men eftersom lokalen var sÄ nedgÄngen övergick man 2009 till att köpa patientmaten frÄn VÀsterÄs. Lösningen blev dock dyrare Àn berÀknat och maten ansÄgs inte hÄlla rÀtt kvalitet. DÀrför beslutade Landstinget 2013 att bygga ett nytt eget tillagningskök. Det berÀknas vara klart 2015 och kosta 72 miljoner kronor.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om