Ljuset kommer åter och isen smälter. Det som skulle falla som vit februarisnö kommer ned som regn. Det stärker Uppsala kommuns snöröjningsbudget. Men snöröjarna förlorar pengar.
Henrik Tjäder i Fjuckby norr om Uppsala ingår i Maskinringen Mälardalen som röjer snö runt om i Uppland. När det är snö sköter han plogningen i Storvreta tillsammans med några andra snöröjare. Nu står maskinen parkerad utanför ladan.
– Mellan 15 och 20 procent av inkomsterna i mitt entreprenadföretag kommer från snöröjningen så visst märks det. Men man får täcka upp med andra grävjobb nu när det inte är tjäle i marken. Plogningen är en bra inkomstkälla när det är snö, säger han.
Karolina Wesström som är verksamhetsledare vid Maskinringen bekräftar att den varma vintern varit kännbar för många.
– Efter ett par år med riktiga vintrar har vissa satsat på nya traktorer. Som det ser ut i år har det inte varit någon bra investering, säger hon.
Hur mycket pengar kommunen sluppit betala ut har inget "vågat" räkna på ännu.
– Vintern kan ju komma tillbaka med mycket snö ännu och då stiger kostnaderna igen. Men visst har vi sparat pengar så här långt. Det är självklart gynnsamt, säger gatuchef Tom Karlsson.
Det är inte bara avsaknad av snö som varit gynnsam. Halkan är inte heller lika omfattande som förr.
– Vanligtvis får vi lägga lika mycket resurser på halkbekämpning som på snöröjning. Men det varma vädret har gjort att vi sluppit även det de senaste veckorna, säger Tom Karlsson.
Även om ingen snö röjs och ingen sand sprids så har kommunen fasta kostnader för de entreprenörer som står beredda att utföra jobbet. Cirka tio procent av budgeten på 35 miljoner utgör sådana kostnader. Resten är en rörlig del som betalas ut när entreprenörerna röjer snö eller sandar.
Enligt Karolina Wesström täcker den fasta delen inte ens kostnaderna för traktorer som står stilla
För kommunen är det svårt att beräkna kostnaderna år från år.
– Ett riktigt snöfall kostar kommunen cirka 500 000 kronor. Förra året så tvingades vi sanda nästa varje morgon för att bekämpa halkan. Det är också kostsamt. Får vi mycket snö under en lång tid så blir det till slut fullt i centrum och på trånga gator och vägar. Då måste vi börja köra ut snö för att det ska vara framkomligt och det är mycket dyrt - den stora posten i snöröjningen, säger Patric Andersson som jobbar med gatudriften.
Han skulle bli väldigt förvånad om det inte blev ett bra resultat med den milda vinter som varit.