Det framgår av en doktorsavhandling av ekotoxikologen Vendela Asp vid Uppsala universitet.
– Bekämpningsmedel förknippas oftast med allvarliga risker för människa och miljö, men det finns omständigheter då giftiga ämnen paradoxalt nog kan användas för att förbättra hälsan, säger hon.
Redan i dag används en nedbrytningsprodukt av DDT, mitotan, i behandlingen av den sällsynta, men mycket aggressiva tumörformen cancer i binjurebarken. Nackdelar med mitotan är att medlet inte hjälper alla patienter och ofta ger svåra biverkningar.
Men kanske kan en annan nedbrytningsprodukt av DDT, som går under beteckningen 3-MESO2-DDE, fungera bättre.
– Hos möss aktiveras 3-MeSO2-DDE specifikt i binjurebarken och fungerar som men slags målsökande robot. Det gör ämnet till en intressant läkemedelskandidat, säger Vendela Asp.
I en studie på odlade binjurebarkceller visar hon att 3-MeSO2-DDE minskar även människocellers utsöndring av bland annat stresshormonet kortisol och slutligen dödar dem något mer effektivt än mitotan.
– Men för att fungera bra som läkemedel skulle strukturen dock behöva optimeras så att kroppen kan ta hand om ämnet snabbare, säger hon.
Studier för att åstadkomma detta pågår i samarbete med Uppsalaföretaget OncoTargering AB.
– Det dröjer dock flera år innan detta arbete kan leda till ett färdigt läkemedel mot binjurebarkscancer, säger Vendela Asp.
Binjurarna är belägna ovanpå njurarna och i deras ytterhölje, binjurebarken, tillverkas fler livsviktiga hormoner. Vid cancer i binjurebarken kan cancercellerna tillverka så höga hormonhalter att patienterna drabbas av till exempel viktökning, högt blodtryck, tunn och skör hud och ångest/depression.