Miljöministern på Uppsalabesök

På onsdagen kom miljöminister Lena Ek för att informera sig om Uppsalas åtgärder mot luftföroreningar.

Miljöministern Lena Ek (C) diskuterar luftföroreningar.

Miljöministern Lena Ek (C) diskuterar luftföroreningar.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2012-08-15 16:43

Uppsala och flera andra svenska städer överstiger EU:s gränsvärden för luftkvaliteten och riskerar miljontals kronor i böter.

Det handlar inte om att ta kommunen i örat, förklarade miljöministern om sitt besök på onsdagen. Det märktes också i den utannonserade paneldiskussionen där ministern och representanter för bland annat Uppsala kommun och Sveriges lantbruksuniversitet talade i samförstånd om vikten av god luftkvalitet, grönska och hälsa.
– Det här sättet att mötas är oerhört värdefullt. Jag tar med mig de goda exemplen, sa minister Lena Ek.

Hur undviker man att en diskussion om miljön bara blir vackra ord?
– I det här fallet hotas både regeringen och kommuner av väldigt höga böter. Det är ett bra påtryckningsmedel för att göra något.

Hon ser positivt på dubbdäcksförbudet på Kungsgatan, välkomnar ord om kollektivtrafik- och cykelsatsningar och lovade att ta med sig exemplet på miljöbesparingar som kommunen gjort efter att ha sett över sina transporter mellan hundratals olika arbetsplatser.

Kommunalrådet Stefan Hanna (C) hade inför ministerbesöket en debattartikel i UNT om att alliansen i Uppsala kommun tar miljöfrågorna på allvar:
”Det är inte hotet om dryga böter som driver oss i alliansen till luftkvalitetsförbättringar i Uppsala, utan viljan att öka vår livskvalitet och främja en god hälsa”.

Men i tisdags, när alliansen högtidligt presenterade sina ambitioner inför hösten var det få ord om miljön.
– Det var för att vi kommit överens om att ta några huvudfrågor per person. Men broarna som jag nämnde kan man koppla till miljöfrågor, säger Stefan Hanna.

Så var på prioriteringslistan hamnar miljön när skolor har mögelproblem, lärare kräver rejäla lönehöjningar och handikappföreningarna vill se bättre tillgänglighet?
– Det är en för komplex fråga att svara på. Tittar man på medborgarna i Europa så har miljöfrågorna tappat kraft, för nu slåss människor för sin överlevnad. Men det är viktigt att vi tar miljöfrågorna på allvar.

Miljöminister Lena Ek är på en rundresa till städer som har svårt att klara gränsvärden för en bra luftkvalitet. Hon gör också besöken för att flagga för de dryga böter som kan drabba såväl stat som kommun om man inte klarar gällande gränsvärden inom EU .

När UNT frågade om miljöministern tycker att Uppsalas miljöåtgärder är tillräckliga, svarade hon att kommunen är på rätt väg.
– Jag hoppas att Uppsala klarar sig utan överträdelser det här året. Och miljözonerna vid årsskiftet tror jag kommer att ge bra resultat, sa Lena Ek som drog vidare för att inviga kommunens cykelpumpar vid Svandammen.

Fakta

Uppsala kommun har mätt luftkvaliteten i innerstaden sedan 1990-talet. Luftmätningar på Kungsgatan visar att det trots dubbdäckförbud och andra åtgärder sker överskridanden vissa dygn, både vad gäller mängden kvävedioxid och inandningsbara partiklar som orsakas av trafiken. Kommunen hoppas på sikt se mer resultat av åtgärderna, som att sänka hastigheten till 30 kilometer i innerstaden och att förbjuda dubbdäck på Kungsgatan. Vid årsskiftet är det dags för en miljözon som innebär att lastbilar som släpper ut mycket avgaser inte får färdas i centrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om