Du kanske har sett loggan på affischerna för Gitarrfestivalen, Cosplay SM, eller någon vetenskaplig konferens. Sedan 2009 har ett nätverk av företag, universiteten, kommunen och landstinget samlats under namnet Världsklass Uppsala för att stötta evenemang som höjer Uppsalas attraktionskraft.
– Det som är bra för Uppsala är bra för oss. Vi vill stärka Uppsalas varumärke, säger Christer Svensson, regionchef på Nordea i Uppsala, initiativtagare och ordförande i Världsklass Uppsala.
Han är nöjd med vad som åstadkommits hittills och tror att verksamheten kommer att växa.
– Vi har ett par företag till som vill in nu, och det är jättekul. Sedan har vi en större satsning på gång, en egen idé som vi jobbat med i två år. Vi ska berätta om den ordentligt snart, men jag kan säga att det handlar om en konferens i världsklass på temat hälsa, etik och ekonomi.
I protokoll från nätverkets möten kallas konferens för Uppsala Health summit. Budgeten ligger på flera miljoner kronor. För GE Healthcares vd Bo Lundström, medlem i nätverket, är det ett drömevenemang att stötta.
– Det är verkligen vad jag skulle vilja se i den här staden; en stor årlig konferens med läkemedelstema. Vi får hoppas att allt går i lås.
För GE Healthcare, som är Uppsala störste privata arbetsgivare, har Världsklass varit ett välkommet initiativ.
– Vi vill vara med och stötta sådant som är bra för Uppsala.
Bo Lundström ser en trend med mer samarbeten mellan det privata och det offentliga i Uppsala, och nämner Uppsala klimatprotokoll som ett exempel. Bilden delas av kommunens näringslivschef Eva Sterte.
– För tio år sedan jobbade alla var för sig och skyllde på varandra när det inte hände någonting. Nu har vi etablerade samarbeten på en rad områden och en mycket starkare tillsammans-känsla.
I november ska Världsklass Uppsala träffas för att utvärdera sina första år. Men medlemmarna tycker att man har god koll på effekten av varje enskilt arrangemang.
– Att vi i beslutsunderlaget frågar dem som söker pengar om effekten för Uppsala, för Världsklass Uppsala och för medlemmarna borgar för god effekt, säger Kjell Arne Nilsson, biträdande kommunikationschef på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
Han är mycket nöjd med att vara en del av Världsklass.
– Vårt stora problem på SLU är att vi är det minst kända universitetet i Sverige. Kan vi komma med i ett sådant här varumärkessamarbete är det bra för oss. Vid varje evenemang får vi möjligheten att synas.
Nätverket är formellt en partneröverenskommelse. Frågan är vad som händer med kommunallagen då, som bland annat säger att kommunen inte får stötta enskilda näringsidkare utan synnerliga skäl. Uppsala kommun är den enskilde medlem som bidrar med mest pengar, 600 000 kronor om året, men totalt sett utgör den privata finansieringen en större del än den skattefinansierade.
– Kommunallagen styr oss alltid. Men det här är inga konstigheter och följer en viljeinriktning från den politiska ledningen om så mycket samarbeten som möjligt, säger Eva Sterte.
En som inte tycker att samarbetet är glasklart, vare sig till sin form eller i sina effekter, är miljöpartisten Alf Karlsson. I landstingsstyrelsen har han krävt tydligare uppföljningar av vad skattepengarna i nätverket ger skattebetalarna.
– Det finns en risk att detta mest blir ett utanpåverk, något som ser bra ut, som saknar ett tydligt regelverk. Inom landstinget har vi nu bestämt att vi inför varje beslut ska fråga oss vilken nytta vi har av att vara med.