Miljoner till projekt för hemlösa

Uppsala kommun föreslås ge ytterligare 2,4 miljoner kronor till boende och andra insatser för hemlösa EU-medborgare.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2014-06-17 16:10

I början februari gav kommunstyrelsen i uppdrag att utreda frågan om medel till boende för hemlösa EU medborgare, ofta fattiga romer från Rumänien. Det är nu klart och under onsdagen, ska politikerna ta ställning till förslagen. Konkret innebär det att 1,2 miljoner kronor avsätts till boende och aktivitet vid ett dagcenter i höst. Ytterligare 1,2 miljoner under våren nästa år. Insatserna föreslås pågå från den 5 oktober till den 15 april och omfatta 40 personer som har behov av akut boende.

Om resurserna räcker är svårt att säga.

– Vi kan inte veta hur behovet kommer att se ut under vintern. Vi hade cirka 35 platser förra året. Jag vågar inte uppge en siffra. Det kan variera kraftigt över tid beroende på om människor reser hem och kommer tillbaka. Det är vår erfarenhet efter den här vintern. Men vi hoppas att det ska räcka, säger mångfaldsstrateg Monika Lagerkvist som handlagt förslaget.

Det dagcenter med arbetsmarknadsinriktning som föreslås ska avlasta Mikaelsgården som drivs av Uppsala Stadsmission. Dit sökte sig många under föregående vinter.

– Men deras verksamhet är inte riktigt anpassad till den här stora gruppen hjälpsökande så vi föreslår en annan lösning i stället.

Till dagcentret ska alla som behöver kunna komma, speciellt de som inte har ett ordnat boende. Dusch och tvättmöjligheter ska erbjudas samt någon form av enklare frukost och lunch.

– Man ska också kunna få akut stöd för de som behöver hjälp att försörja sig. Men också information om hur det svenska samhället fungerar. Vilka skyldigheter EU-medborgare har och vilka rätigheter. De ska också kunna få hjälp med att registrera sig om de söker jobb, säger Monika Lagerkvist.

Familjer med barn som är hemlösa ska erbjudas hjälp via socialtjänsten.

Vem som ska driva verksamheterna är inte klart. Säger politikerna ja till förslaget så ska stadens ideella föreningar bjudas in för en dialog om vem som ska göra vad.

Ska kommunen driva någon?

– Det är inget sagt om det, säger Monika Lagerkvist.

Uppsala stadsmissions verksamhetschef Margaretha S Paras är positiv till förslaget och vill delta i den dialog kommunen föreslår. Men anser inte att det räcker.

– De pengar som föreslås är en bra grundplåt. Men det är för lite för att driva en sådan avancerad verksamhet som man tänkt sig. Det behövs lokaler, personal och utrustning. Men vad jag förstår så ska kommunen söka medel från EU:s socialfonder för det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om