Fastigheten, det så kallade Gillbergska huset i Luthagen, har under många år använts som äldreboende. Men i början av 2011 dömdes det ut av brandmyndigheten som krävde omfattande investeringar i brandskyddet.
Kommunen, som hyr fastigheten av en enskild person, bedömde att kostnaderna för att åtgärda brandskyddet skulle bli för stora.
Följden blev att äldreboendet avvecklades och sommaren 2011 flyttade vårdtagarna ut. Huset, med de 26 lägenheterna om ett till två rum och kök, totalt cirka 1 900 kvadratmeter, lämnades obebott.
Hyresavtalet sades dock inte upp men någon orsak till att kommunen inte lämnade kontraktet har inte gått att få fram. Klart däremot är att den tomma fastigheten har kostat kommunen 150 000 kronor per månad i hyra sedan sommaren 2011.
- Jag kan tycka att hyresavtalet borde ha sagts upp 2011 men varför det inte gjordes vet jag inte, säger Patrik Stridfält, fastighetsutvecklare vid kontoret för samhällsutveckling.
Han har fått överta ärendet från en tjänsteman som tidigare arbetade med frågan. Den tjänstemannen finns inte längre kvar på kommunen.
Under de turer som följt när Gillbergska huset stått tomt har kommunen bland annat försökt få ett privat vårdbolag att överta hyreskontraktet. I ett annat skede fanns planer på att bygga om lägenheterna till ungdomar som har svårt att komma in på bostadsmarknaden men det skrinlades av kostnadsskäl.
Fallet med Gillbergska huset är exceptionellt, Patrik Stridfält känner inte till något annat ärende där kommunen betalat så stora tomhyror.
Nyligen har kommunen beslutat att nämnden för vård och omsorg ska använda Gillbergska huset för personer som behöver bostad av sociala skäl.
- Vi ser nu att fastigheten kommer att vara till stor nytta för kommunen. Man skulle i framtiden kunna använda den exempelvis för att skapa gruppbostäder och ge plats åt en kategori av människor som sällan erbjuds boende i centrala Uppsala, säger Patrik Stridfält som betecknar den nuvarande månadshyran på 170 000 kronor som skälig.
Kommunen hyr cirka 3 500 lägenheter i form av bland annat vårdboenden och bostäder med sociala kontrakt. Dessutom äger kommunen 800 bostadsrätter för liknande ändamål.
UNT har tidigare berättat om kommunens bristande kontroll över fastighetsfrågorna. Enligt Patrik Stridfält är det problemet på väg att försvinna.
- Vi har stramat upp hela fastighetshanteringen och bevakningen av vakanser har förbättrats så att lägenheter inte kan stå tomma lika länge som förr.