Solen låg stekhet på tältets toppiga tak och syret i tältet tog snabbt slut när alla deltagare förde sina intensiva samtal kring de runda borden. I panelen på scen satt i första omgången: Madeleine Opira, student samt jurist från Husby, Katarina Berggren ordförande för kommunstyrelsen i Botkyrka kommun, Göran Thunhammar, landshövding i Skåne samt Anders Johansson, kommunstyrelsens ordförande, tillika kommunalråd i Sigtuna kommun.
Med miljonprogrammen i centrum var första frågan till panelen: ”Vilka är utmaningarna och vilka nya möjliga angreppssätt finns?
- Vi måste rusta upp våra sinnen. Om man går in och tänker att man redan har svaret och ändå påstår att man lyssnar, då finns ingen genuin vilja till förändring, sade Madeleine Opira som presenterade sig bland annat som en produkt av Husby, student, jurist och femspråkig och därmed fick hon resten av förmiddagen representera bilden av den lyckade invandrarungdomen med driv.
Anders Johansson passade på att saluföra Sigtuna kommun som den dynamiska kommunen med de stora möjligheterna.
- Jag vill att det ska synas, nu. Jag vill att det ska hända, gärna nu. Och det gör det i Sigtuna, sade han med hänvisning till att det byggs bostäder i Sigtuna kommun.
Några direkta nyheter levererades inte från scenen den första förmiddagen av Tällberg Forum även om Carl Mossberg, vd för Tällberg foundaition och debattledare under förmiddagen, gjorde sitt bästa för att skruva och precisera frågorna till panelen. Det talades om attitydförändringar, att man måste bli bättre på att lyssna på varandra och att ta lärdom om hur det faktiskt är, där, därborta i miljonprogrammen.
- Vi måste underhålla våra fastigheter och bry oss om dem som bor där för då bryr de sig om oss. Då får man en växelverkan, sade Christel Armstrong Darvik, vd för bostadsbolaget Stena fastigheter, som har lägenheter i bland annat Fisksätra.
Shang Imam, journalist och programledare från Sveriges Radios Verkligheten i P3, satt med som åhörare under förmiddagen.
- Jag tycker frågan är felställd. Det är inte miljonprogrammen som i första hand ska ifrågasättas. Frågan som ska ställas är: Hur får man människor att frivilligt lämna ifrån sig makten? Hade man velat förändra hade det redan skett, sade Shang Imam.
Paneldiskussionerna varvades med samtal kring de runda borden. Bland deltagarna satt representanter från olika kommuner i landet, både tjänstemän och politiker, folk från näringslivet, offentligt anställda och företagsledare.
Vid ett bord samtalade en anställd vid Arbetsförmedlingen, en statsplanerare från Mariestad, kommunrepresentanter från Västerås samt Jolanda van Roijen, samhällsansvarig på IBM Svenska AB och sigtunabo. De diskuterade bland annat hur man kan matcha människors utbildning med de arbeten som finns lediga.
-Det är bra att möta människor som arbetar i andra sammanhang. Det ger en helhetssyn och skapar kontakter och nya idéer att arbeta vidare med, sade Jolanda van Roijen.
Flera av åhörarna tog till orda under den andra paneldiskussionen. Sigtuna kommuns informationschef Lilians Johanneson-Pasquini reste sig upp och bad om mikrofonen.
- Jag kommer från Argentina där människor ofta tar tag i saker själva och genomför trots att de inte ha pengar. I detta disciplinerade land som Sverige är har vi svårt att släppa kontrollen och det gör det struligt. Jag tror att det vore bra om beslutsfattare vågade släppa kontrollen och se vad som händer, att det kan bli bra fast det inte genomfördes precis på deras sätt, sade hon.
Tällberg Forum fortsätter i Sigtuna och Märsta fram till och med 2 juli då en grand finale hålls med 41 olika workshops och föredrag samt en gratis utomhuskonsert nedanför SSHL.