Miljonrullning i kommunalt konsultprojekt

Uppsala kommun anlitade en konsult för att utveckla arbetet på kommunledningskontoret, till en kostnad av en miljon kronor. Ingen slutrapport lades fram och kritiska röster hävdar att effekterna varit små eller obefintliga.

Uppsala2006-06-16 00:00
— Jag har inte sett något resultat. Det var egentligen bara intervjuerna vi märkte något av, sedan vet jag inte vad som hände.
— Kostnaden var på tok för hög i relation till effekten.
Så säger två av de anställda på kommunledningskontoret som är kritiska till projektet. UNT har talat med andra som uttrycker samma eller liknande åsikter. Ingen vill dock framträda med namn. Projektet initierades av stadsdirektör Kenneth Holmstedt och kritikerna säger att de befarar repressalier eller obehag om de framträder öppet.

Stor omorganisation
Arbetet för att förbättra kommunikationen mellan enheter och anställda på kommunledningskontoret sjösattes 2003, året efter den stora omorganisationen inom Uppsala kommun, då Kenneth Holmstedt nyligen tillträtt som chef för kontoret. Uppdraget gick till en konsult i Västerås. Arbetet delades upp i tre faser och totalt betalade kommunen strax över en miljon kronor, med en sista utbetalning i höstas.
Konsultinsatsen omfattade bland annat intervjuer med chefer och andra anställda på kontoret. I uppdraget ingick inte att redovisa någon slutrapport i form av dokument eller skrivelse.
— Uppgiften handlade mindre om att lämna förslag och mer om att införa ett förhållningssätt, säger Kenneth Holmstedt.
I stället skedde redovisningar muntligt med stöd av ett overheadmaterial till enhetschefer och anställda.
Hur ska konsultens insats kunna utvärderas utan en öppen slutredovisning
— Arbetet har gett resultat och inte papper. Vi har ökat interaktionen och kommunikationen mellan enheterna. Det märks i antalet ärenden som kommer fram och i ökad samverkan utåt. Få kommuner kan visa upp sådana resultat som Uppsala nu gör, säger Kenneth Holmstedt.

Svårt värdera insatsen
Projektets kritiker anser i stället att bristen på redovisning gör det svårt att värdera insatsen. Vissa anser att hierarkin blivit hårdare på kontoret och klimatet tystare, i rakt motsatt riktning mot de utpekade målen.
Enligt en uppgift innehöll konsultmaterialet åtskillig kritik mot kontorets ledning, med stadsdirektören i spetsen, kritik som mörklades genom att inte presenteras öppet. Men enligt konsulten, Maurice Daly, och Kenneth Holmstedt fanns ingen sådan kritik.
Finns det inte risk att bristen på dokumentation skapar osäkerhet om innehållet?
— Den risken har vi tagit med öppna ögon. Det finns redan i dag så mycket dokument i kommunen som inte skapat resultat, säger Kenneth Holmstedt.

Är det aktuellt att fortsätta med samma typ av uppdrag på andra av kommunens kontor?
— Vi har dragit ned på konsultinköp och jag tror vi kommer att klara fortsatt utveckling utan konsultstöd.
Kritiken mot projektet är inte enhällig. UNT har också talat med anställda som anser att arbetsklimat och konflikthantering förbättrats.
— Det har blivit öppnare på enheten, men samtidigt verkar det som om effekten bara stannar inom den egna gruppen, säger en person.

FAKTA


Kontor till stöd för politiska beslut
Kommunledningskontoret arbetar på tjänstemannanivå med centrala frågor som kommunens ekonomi och styrning, personalfrågor, organisation, utveckling och planering. Kontoret ska fungera som stöd för politikerna i kommunstyrelsen. Kontoret är beläget i Uppsala stadshus och består av kansli samt enheter för bland annat ekonomi, administration, näringsliv, strategiskt stöd och planering. Dessutom ingår valnämndens kansli i kontoret.
Totalt 74 personer är anställda på kommunledningskontoret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om