Miljöprövning trots byggnej

Uppsala Airports terminalområde prövas just enligt miljöbalken. Bränslehantering, buller och hotet mot grundvattnet står i centrum.

Protester: Många Uppsalabor oroas av utbyggnaden som kan medföra ökat buller och större utsläpp av växthusgaser.

Protester: Många Uppsalabor oroas av utbyggnaden som kan medföra ökat buller och större utsläpp av växthusgaser.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-05-27 07:04

Samtidigt som Uppsala kommuns rödgröna majoritet säger nej till bygglov för en terminal för civilflyg på Ärna så pågår miljöprövningen av en framtida terminalanläggning för fullt vid länsstyrelsen i Uppsala. Det är försvarsmakten som äger marken och ansvarar därmed för miljöfrågorna.

Länsstyrelsen har ställt en lång rad krav på Försvarsmakten att redovisa uppgifter om allt från placering av terminalen med parkeringar och vägar till förvaring av flygbränsle, buller, beredskap för olyckor, och hur försvaret ska eliminera riskerna för att miljöskadliga ämnen från flyget når grundvattnet och Fyrisån. Totalt 40 000 kubikmeter flygbränsle kommer att hanteras årligen när anläggning är fullt utbyggd. Det motsvarar 800 transporter från hamnen i Gävle till Ärna. Totalt vill länsstyrelsen ha svar på 29 kritiska punkter.

– Samtliga punkter är viktiga, men mycket kretsar kring hur man tänker sig att lösa drivmedelshanteringen och riskerna för läckage till grundvattnet och Fyrisån. Platsen är ju väldigt känslig med tanke på att områdets grundvatten förser Uppsala med dricksvatten, säger Anne Wynne miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen.

Men det ligger ju redan en militär flygverksamhet på området?

– Den har försvaret tillstånd för redan i det beslut som Miljöprövningsdelegationen gav år 2010 och som är gemensamt med den civila flygverksamheten. Men vissa frågor som rör den civila verksamheten måste utredas vidare innan den kan sätta igång. Den civila och militära verksamheten har ett gemensamt tillstånd där den civila är större än den militära.

Försvaret har föreslagit tre olika lägen för terminalområdet, samtliga i banområdets östliga del. Försvaret har förordat det som ger minst risk vid transporter av bränsle och minst buller. Länsstyrelsen vill dock inte kommentera utredningen innan beslut fattats.

– Det här är väldigt komplext och vi måste titta på miljöfrågorna från många olika håll. Därför har vi krävt in underlag om allt från utrustning och rutiner för anläggningen till undersökningar om markförhållande och grundvatten. Vi måste veta grundförutsättningarna för att kunna göra en korrekt bedömning, säger Anne Wynne.

Det finns dock inget i dag som tyder på att försvaret kommer att behöva göra ytterligare kompletteringar.

– Men vi är inte klara med bedömningen ännu, så vi får se, säger Anne Wynne.

Om miljöprövningsdelegationen bedömer att Försvarsmaktens komplettering är tillräcklig blir nästa steg att skicka ut denna på remiss. Det kan komma att ske redan innan sommaren.

Fakta Så stor blir flygtrafiken

Uppsala Airport har fått tillstånd för högst 23 400 starter och landningar från Ärna per år. Det innebär drygt 60 per dag.

Av dem får högst 15 000 göras med tunga flygplan.

Tider för start och landning de första fem åren: Måndag – fredag: 06.00 – 23.00.

Lördagar, söndagar och helgdagar: 07.00 – 23.00. I undantagsfall efter 23.00.

Från det sjätte året: Måndag – fredag: 06.00 – 22.00.

Lördagar, söndagar och helgdagar: 07.00 – 22.00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om