Miljötillsyn dyrare för den som slarvar

De företagare som slarvar eller struntar i miljöarbetet får betala mer än den som sköter sig. Det blir konsekvensen av att Uppsala kommun tvingas höja avgifterna för miljötillsyn.

Uppsala2009-09-04 07:00
- Det låter som en bra idé. I dag är avgiften baserad på restaurangens storlek. Vi jobbar mycket med de här frågorna. En rabattstege skulle gynna oss och slutänden våra gäster, säger Andreas Hjort, kökschef på hotell Gillet i Uppsala,.
Bakgrunden är att nya siffror från miljökontoret visar att intäkterna måste förstärkas kraftigt för att klara tillsynen.

Miljökontoret har i dag 16 procent för lite resurser för att klara minimikraven för lagstadgad tillsyn. Enligt en utredning för åren 2010 till 2015 måste resurserna förstärkas med 20 procent eller 4-5 tjänster. Det är dock inte möjligt i dagens ekonomiska läge. I stället ska kontoret utreda en höjning av tillsynsavgifterna. Det betyder att företag och verksamhet runt om i kommunen får stå för resurserna.
- Vi kommer att se över den del av tillsynen som avgiftsfinansieras och föreslå en ny sorts taxa som tydligare än i dag kopplas till hur företagen hanterar sin miljö, säger Hannes Vidmark, chef för avdelningen för miljö- och hälsoskyddstillsyn.

Tanken är att den som är noga och följer reglerna ska betala mindre än den som slarvar eller struntar i miljöarbetet.
- Vår arbetsinsats kan skilja sig mycket beroende på hur man sköter sig. En verksamhet som har koll på allt tar kort tid att inspektera för oss. Har man mycket brister så måste vi göra fler kontroller och kanske skriva förelägganden, säger Hannes Vidmark.

Vad stans företagare kommer att tycka om förslaget återstår att se. Andreas Hjort, kökschef på hotell Gillet i Uppsala, vars restaurang har två tillsynsbesök per år, hör till dem som är positiva. Tillsynstillfällena ser han som ett medel att lokalisera svaga punkter i köksmiljön, inte som ett problem. Just nu håller han till exempel på att ta fram en krisplan för hur personalen ska agera om någon drabbas av svininfluensa.
- Men det är klart att det är lättare för oss att satsa på det här än en liten restaurang. Vi är ett 30-tal anställda och har resurser till ny köksteknik och rutiner för att förbättra hygienen.

En del verksamhet räknar miljökontoret att behöva lägga mindre tid på. Ett exempel är tryckeri och grafisk industri som gått från kemikalietung produktion till digital.
- Där finns knappt några tillsynsbehov alls längre, säger Hannes Vidmark.
Å andra sidan har miljökontoret fått nya områden. Solarier är ett exempel på det.
- Vi har också fått en större andel offentlig verksamhet att kontrollera. Uppsala växer ju hela tiden. Fler förskolor och andra offentliga lokaler behövs och det ger oss fler uppdrag att sköta.
Visar det sig att det inte går att höja taxorna i den omfattning som krävs för att klara budgeten så kan kontoret bli tvunget att begära mer pengar från kommunen för att klara ekonomin.
- Tanken med hela den här processen är att vi inte ska behöva dra ner på vår tillsyn de kommande åren, säger Hannes Vidmark.
Mer förebyggande insatser i framtiden

Tillsynsbehov år 2009 och (2015) räknat i dagar.
Förebyggande insatser: 715, (1209)
Uppföljning: 750, (261)
Kompletterande tillsyn: 13, (441)
Den total tiden för allt tillsynsarbetet vid miljökontoret beräknas öka från: 3982 dagar till (4788).

Källa: Uppsala kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om