Miljözon i Uppsala skjuts upp

Beslutet att inrätta en miljözon i Uppsalas innerstad rivs upp och förskjuts ett år. Att starta från årsskiftet skulle vålla stora problem för kollektivtrafiken, och kommunens möjligheter till dispens har visat sig vara minimala.

Gamla Uppsalabuss måste byta ut 30 bussar för att klara kraven i miljözonen. Nu planerar bolaget att köra mer på el och har provkört en elhybridbuss som går tystare och drar mindre bränsle än de gamla. GUB:s tekniske chef Stefan Johansson.

Gamla Uppsalabuss måste byta ut 30 bussar för att klara kraven i miljözonen. Nu planerar bolaget att köra mer på el och har provkört en elhybridbuss som går tystare och drar mindre bränsle än de gamla. GUB:s tekniske chef Stefan Johansson.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2011-09-01 12:05

I mars i år beslutade gatu- och trafiknämnden att införa en miljözon för tunga dieseldrivna fordon över 3,5 ton från den första januari 2012. Syftet var att få ner halterna av skadliga partiklar och kvävedioxid i luften. Efter en diskussion i gatu- och trafiknämnden under tisdagen har politikerna beslutat att riva upp beslutet.
– Vi kommer att skjuta på miljözonen till den första januari 2013. Problemen blir för stora för kollektivtrafiken, bland annat för Upplands lokaltrafik som blivit försenad med sin upphandling av ny entreprenör. Det jätteviktigt att kollektivtrafiken fungerar. Samtidigt inför vi hårdare krav. Inga dispenser kommer att tillåtas i miljözonen, säger nämndens ordförande Stefan Hanna (C).

En annan anledning är att EU inte har fattat beslut om vilka regler som ska gälla för att gradera upp äldre fordon till högre miljöklasser så att de kan köra i miljözonen. Det ska ske i oktober.

När beslutet om att införa en miljözon togs så gick kommunen ut med information om att dispens skulle kunna beviljas till och med 2014. Det visade sig dock att kommunen inte har rätt att bevilja några dispenser, förutom vid krissituationer. Det är reglerna i trafikförordningen som gäller och den medger inte några lokala undantag.

Hade ni inte kunnat förutse det här i våras?

– Det var en miss. Vi kände inte till det. Man vi tog beslutet på det underlag vi hade då. Nu skjuter vi på miljözonen ett år och gör klart för alla att det inte finns några dispenser att få. Det ger kollektivtrafiken tid att ställa om, säger Stefan Hanna.

Upplands lokaltrafik drar en lättandens suck över beskedet. Bolaget såg stora problem med att klara miljökraven. Ett 70-tal av bolagets bussar skulle inte ha kunnat köra i miljözonen utan att byggas om för flera miljoner kronor.
– Alternativet hade varit att lägga om trafiken. Men det skulle ha drabbat resenärerna. Vi håller på att avsluta en ny upphandling av busstrafiken och i den ligger krav om att bussarna ska klara att köra i miljözonen. Det blir klart om ett halvår, säger informationschef Sture Jonsson.

Gamla Uppsala buss, GUB, som kör stadstrafiken har 30 äldre bussar som inte klarar kraven för en miljözon. Bolaget har planer på att uppgradera 15 av dem så att de klarar miljökraven. Det skulle ha gjort att GUB klarat miljökraven till den första januari även om det blivit ”tufft”.

Samtidigt har bolaget börjat se sig om efter nya miljövänliga alternativ. Den gångna veckan har GUB, testat en ny form av elhybridbuss som utvecklats av Volvo. Den har en liten diselmotor i kombination med en elmotor.
– Eftersom vi har 30 fordon som inte får gå i miljözonen så måste förbereda oss. Vi kan inte byta ut alla på en gång. Det skulle kosta runt 65 miljoner kronor och vi vill byta med en takt av tolv bussar i taget, säger Stefan Johansson som är teknisk chef.

Att köpa fler biogasbussar går inte därför att det inte finns tillräckligt med gas. Därför är eldrift ett alternativ. Elhybridbussen laddar batterierna med el från bussens bromskraft och använder den när bussen ska starta. När bussen stannar stängs diselmotorn av automatiskt och det blir tyst. Den startar igen med elmotorn.
– Det är vid starterna som busarna drar mest bränsle och släpper ut mest föroreningar. När vi är uppe i 19 kilometer i timmen kopplas diselmotorn in. Men elmotorn hjälper också till under färden, säger Stefan Johansson.

Sett till inköp och drift blir totalkostnaden för Volvos elhybrid ungefär lika stor som för en biogasbuss.
– Vi tittar på vad fler leverantörer har att erbjuda. Under 2012 hoppas vi kunna gå ut och handla upp nya fordon.

Fotnot: Antalet förfrågningar från andra företag i stan om dispens att få köra i miljözonen har varit få.

Gamla Uppsalabuss måste byta ut 30 bussar för att klara kraven i miljözonen. Nu planerar bolaget att köra mer på el och har provkört en elhybridbuss som går tystare och drar mindre bränsle än de gamla. GUB:s tekniske chef Stefan Johansson, buschaufför Daniel Wendel och vd Mats Karlsson från företaget Wist last och buss som är återförsäljare av bussarna.

FAKTA

Uppsala kommun vill införa en miljözon för tunga dieseldrivna fordon över 3,5 ton för att klara miljökvalitetsnormer för partiklar, PM 10 och kväveoxider i staden. Miljökvalitetsnormerna anger de gränsvärden som inte ska överskridas för att människors hälsa och djur, växter och kulturvärden inte ska skadas.

Halterna av PM10 i Uppsala centrum överstiger ibland de tillåtna värdena. Orsaken är all trafik i centrum men också de trånga gatorna. Miljökvalitetsnormer för PM10 har funnits sedan 2001 och mäts på Kungsgatan utanför stadshuset. Sedan 2010 finns det också miljökvalitetsnormer för mindre partiklar, PM2,5.

PM10

Dubbdäcken står för upp till 90 procent. De är mikroskopiskt små, mindre än 10 tusendels millimeter i diameter. De kan bland annat ge luftvägsbesvär hos personer med astma.

Dygnsmedelvärdet får inte vara högre än 50 mikrogram per kubikmeter luft mer än maximalt 35 dagar per år. Årsmedelvärdet får inte vara högre än 40 mikrogram per kubikmeter luft. Uppsala har störst problem med dygnsmedelvärdet.

PM2,5

Kommer främst från bilavgaser. Har koppling till hjärt- och kärlsjukdomar.

Till och med december 2014 ska kommunen eftersträva att årsmedelvärdet inte överskrider 25 mikrogram per kubikmeter luft. Från och med 2015 får medelvärdet inte överskrida detta värde.

Miljökvalitetsnorm för kvävedioxid

Dygnsmedelvärdet får inte vara högre än 60 mikrogram per kubikmeter luft mer än maximalt 7 dagar per år. Årsmedelvärdet får inte vara högre än 40 mikrogram per kubikmeter luft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om