MÄRSTA/SIGTUNA. Mindfulness är en västerländsk meditationsteknik som har sitt ursprung i öst. Den kombinerar urgammal österländsk meditation med västerländsk beteendevetenskap.
Mindfulness startades av Jon Kabat-Zinn, en amerikansk professor i medicin. Redan 1979 intresserade han sig för hur mindfulness med meditationstekniker från öst kunde användas mot stress och vid smärtlindring. Han använde sig av buddistiska meditationsmetoder men tog bort det mesta av det religiösa och filosofiska innehållet. Från 1990-talet och framåt har begreppet lyfts fram i västerländsk psykoterapi och stresshantering.
Enligt Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet finns det mycket forskning som tyder på att tekniken fungerar.
Meditationslärarna som kommer till Märsta och Sigtuna heter Kicki Zandelin och Bosse Bengtsson. De ger kurser i bland annat Mindfulness, stresshantering och Qi Gong i deras anläggning Årummet i Norrtälje. De erbjuder också veckolånga kurser i Toscana.
- Under våra föreläsningar i Märsta och Sigtuna visar vi bilder från det vackra landskapet och berättar om Toscana, och om Mindfulness. Vi låter deltagarna prova en vardagsövning och göra en kort meditation. Åhörarna får också exempel på vad som händer under en kursvecka i Toscana, säger Kicki Zandelin.
Varför just Toscana?
- Ett av syftena med Mindfulness är att få kontakt med livet och njuta av det, och Toscana erbjuder ett rikt mått av njutning. Bara Toscana i sig är meditativt. Det kulliga landskapet med sina harmoniska linjer. De dramatiska bergen med sina utmaningar. De mjuka slättlandskapen med vin- och olivodlingarna. Toscana är variation och närvaro, intensitet och vila i ett, säger Bosse Bengtsson.
Mindfulness används mycket i stresshantering - det var så metoden började användas, enligt Kicki och Bosse.
- Att vara medveten om stressen är ett sätt att börja bearbeta den. Stanna upp när du känner dig stressad, observera vad den gör med dig, acceptera dina reaktioner samt att du tänker och känner det du gör i stället för att försöka skjuta undan det. När du har accepterat det som är, har du betydligt större möjlighet att ta hand om det som stressar dig eller kanske släppa taget. Vi lägger ofta alldeles för mycket energi på att försöka göra något åt det vi inte kan påverka. Att släppa taget om det vi inte kan göra något åt gör att vi kan släppa mycket av stressen, säger Kicki.
- Det är också bra att ta itu med negativa tankemönster som exempelvis att du inte duger om du inte presterar, eller att du inte har tid med två minuters paus för återhämtning, fortsätter hon.
Om man lär sig att vara mer i nuet slipper man oroande tankar om det förgångna och om det som kanske kommer att hända, säger Bosse.
– Ett bra sätt att vara i nuet är att lägga märke till sin andning och bli medveten om vad som händer i kroppen. Kroppen är alltid i nuet. Det är våra tankar som är någon annanstans, säger Kicki.
De berättar att en av deras tidigare kursdeltagare, en heltidsarbetande tvåbarnsmamma, lärde sig att stanna upp några sekunder och ta några medvetna andetag på trappan till sina barns dagis innan hon gick in och hämtade dem efter jobbet. Hon sade att det förändrade hela hennes kväll tillsammans med barnen. Samvaron med barnen fick en helt annan kvalitet.
– Under föreläsningen ger vi fler tips, säger Kicki Zandelin.