Mindre slott uthyres till skötsam

Statens fastighetsverk behöver hyresintäkter för sina slott, samtidigt som allmänheten ska ha möjlighet att ta del av dem. Nu görs nya försök att hitta en hyresgäst till Salsta slott i Vattholma.

Salsta Slott.

Salsta Slott.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2011-09-12 20:02

Olika cateringfirmor, ett par golfklubbar och konsertarrangörer har genom åren lånat slottet men ingen har lyckats få till en bestående verksamhet. Statens fastighetsverk hyr för närvarande ut slottet till en arrangör för enstaka evenemang under hösten, men försöker samtidigt hitta en mer långsiktig lösning.
– Vi trodde väldigt mycket på golfklubben som etablerades, men det gick inte, säger fastighetschefen Jörgen Hammarstedt.

När UNT besöker slottet pågår en konservering i riddarsalen av sällsynta lädertapeter, ihopsydda i sektioner och med en nästan 400-årig historia. En guidad tur med studenter från Uppsala universitet vandrar genom salarna. I kungssalen där flera musikarrangemang har hållits har Statens fastighetsverk precis installerat el och bytt ut delar av golvet.

Det finns inget avkastningskrav på Salsta slott. Ändå försöker Statens fastighetsverk att långsiktigt få intäkter genom att hyra ut så många andra fastigheter som möjligt. I centrala Uppsala ägs till exempel Universitetshuset och Gustavianum av staten. Förutom Salsta har man Uppsala slott och Skokloster att förvalta i Uppsalatrakten. Ett av kraven på hyresgästerna är att de respekterar den kulturhistoriska miljö de befinner sig i. Det kravet gäller inte minst på Salsta slott med anor från 1600-talets slut.
– Vi går inte in på detaljnivå om vilken musik det ska vara men vi säger att det ska vara värdigt i förhållande till den miljö man befinner sig i, säger Jörgen Hammarstedt.

Uthyrningen av fastigheterna handlar inte bara om intäkter. Statens fastighetsverk har krav på sig att göra Salsta och andra fastigheter tillgängliga för allmänheten. Därför ser man bland annat musikevenemang som en möjlig lösning.

Bland åtskilliga fastigheter som ägs av staten brukar slott höra till den svårare nöten att knäcka.

Fastighetsförvaltaren Michael Werner menar att det kan bero på en kombination av otillgänglighet och dålig kännedom hos allmänheten om att slott som Salsta går att besöka.
– Det krävs att man är bilburen och visst kan man ha mindre kontor belägna där. Men det är i regel en väldigt skyddad planlösning på slott och som är svår att påverka.

Han säger att eventuella hyresintäkter från en långvarig hyresgäst bara kommer att täcka en liten del av statens kostnader för att underhålla fastigheten.
– Det finns ständiga underhållsbehov på ett slott, men utan en verksamhet kostar det ännu mer. Ett av våra mål är dessutom att levandegöra våra objekt och att allmänheten som äger detta ska få ta del av slottet.

Salsta slott

Salsta, cirka 2,5 mil norr om Uppsala, har haft bosättningar sedan medeltiden då det fanns en befäst gård där. Den förste kände ägaren, Magnus Gregersson, bytte bort gården i början av 1300-talet.

På 1670-talet uppfördes en renässansbyggnad i tre våningar på den gamla gårdstomten. Slottet har omkring 35 rum, fördelade på drygt 1 000 kvadratmeter per våningsplan.

Salsta slott var privatägt fram till 1976. Det blev statligt byggnadsminne 1993 med hänsyn till värdet som välbevarat barockslott och platsens långa historia.

Sedan 1996 förvaltas slottet av Statens fastighetsverk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om