Mindre tryggt med kollektivavtal

Kollektivavtal i kommuner och landsting missgynnar arbetstagarna i relation till reglerna i lagstiftningen. Anställningsvillkoren blir mindre trygga och det kan dabba arbetstagarnas hälsa, enligt en ny forskningsrapport.

Uppsala2012-11-25 12:03

Kollektivavtal framställs av facken som en grundbult i det fackliga arbetet. På fackförbundets Kommunals hemsida kan man läsa att utan kollektivavtal gäller ”lagstiftningen fullt ut.”

Men i en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering i Uppsala, visar forskaren Carin Ulander-Wänman att arbetstagarnas trygget och villkor i själva verket missgynnas av kollektivavtalet i jämförelse med lagstiftningen. Carin Ulander-Wänman ser bland annat större risk för dubbelarbete under långa tider och för tidsbegränsade anställningar, och sämre möjlighet för deltidsanställda att få företräde till heltid.

Hon har analyserat den anställnings- och sysselsättningstrygghet som kollektivavtal för 1,1 miljoner arbetstagare inom kommun- och landstingsområdet ger. I huvuddelen av de områden hon analyserat är kollektivavtalen sämre för arbetstagaren än lagstiftningen. I en tabell där Carin Ulander-Wänman listar regleringar i kollektivavtalen är det endast en av sexton punkter som innebär en åtstramning jämfört med lagstiftningen: uppsägningstider vid arbetsbrist.
– Avtalen är i jämförelse med lagstiftningen mer flexibla för arbetsgivaren och mindre trygga för arbetstagaren. De här anställningsvillkoren kan utgöra en risk för arbetstagarnas hälsa, säger Carin Ulander-Wänman.

Som exempel tar hon upp de försämrade möjligheterna att få en heltidsanställning, framför allt för personal inom sjukvård och hemtjänst. Det här har länge varit en viktig fråga för fackförbund som Vårdförbundet och Kommunal. I lagstiftningen finns regler om företräde till högre sysselsättningsgrad, men kollektivavtalet innebär en avvikelse från reglerna som begränsar möjligheterna.
– Jag får nog säga att jag blivit överraskad över de här fynden jag gjort. Kanske kan detta bli en väckarklocka för facken för att börja titta på annat än ekonomiska komponenter i anställnings- och trygghetsvillkoren.

Tror du facken också blir överraskade över resultaten?
– Man får utgå från att de har koll på sina produkter. Det är viktigt att uppmärksamma att tittat på vissa delar och att ett kollektivavtal är ett givande och tagande. Kanske tycker facken att det varit värt att ge upp de här avvikelserna för att få ekonomiska förbättringar i utbyte. Men många av de saker jag tittat på kan ha funnits i avtalen länge och jag tror att man måste utvärdera avtalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om