Halabja är den mest kända av Iraks förre härskare Saddam Husseins attacker mot kurdiska områden i norra Irak 1988. Staden Halabja attackerades från luften med senapsgas och saringas och dödade flera tusen personer – män, kvinnor och barn.
– Det skedde den 16 mars och vi hedrar offren den dagen varje år. Cirka 5 000 personer miste livet. Attacken var en del av ett folkmord mot oss kurder. Över 180 000 dödades totalt, säger Shwan Kareem ordförande i Kurdiska föreningen i Uppsala och medlem i gruppen Boni Sev - som betyder doften av äpple - den doft gasen i Halabja hade.
Många av dem som var med under kväll har släktingar och vänner som dödades i attacken. En kvinna förlorade hela sin familj.
– Det är en viktig dag för oss kurder därför att massmorden inte har slutat. I dag kämpar vi mot IS bland annat i staden Kubani. Man kan se det som en fortsättning på det Sadam Hussein började med, säger Shwan Kareem.
Ceremonin hölls i Slottsbiografen på Nedre slottsgatan som var så gott som fullsatt. Ceremonin inleddes med traditionell kurdisk musik framförd på klarinett. Därefter hölls en tyst minut för massakerns offer.
Kurdiska föreningen vill att den 16 mars ska utses till en antikemvapendag med anledning av attacken på Halabja. En grupp akademiker och studenter där Shwan Kareem själv ingår kommer att kontakta regeringen för att sätta fokus på frågan.
– Vi vill få igång en process där den svenska regeringen driver den inom FN och på det internationella planet så att den 16:e kan bli en internationell antikemvapendag. Det är viktigt för oss, säger han.
Parallellt arbetar den kurdiska föreningen för att kunna skapa en kurdisk stat i norra Irak.
– Vi är 40 miljoner kurder i världen, ett sånt stort folk men vi ingen egen stat. Kampen för den går vidare, säger Shwan Kareem.
Enligt forum för levande historia gick folkmordet på kurder i Irak 1988 under namnet Anfal och utfördes av Saddam Husseins arme i åtta steg. Anfal betyder ungefär förstörelse och plundring på arabiska och Anfal-kampanjen innebar att militären förstörde cirka 2000 byar i ett område som Saddam Hussein proklamerat som förbjudet och där befolkningen tvångsförflyttades. Syftet var att knäcka den kurdiska gerillan som hade kontakter med Iran vars armé låg i krig med Irak.
Anfal val välplanerat och efter Saddamregimens fall hittades mängder med dokument som visade hur operationen gått till.