Minutstrid om kunderna i Uppsala

Livsmedelsbutikernas öppettider börjar sträcka sig mot midnatt. Men efter tolvslaget säger facket att det ska vara stängt. Handelsanställdas förbund ogillar utvecklingen i städer som Uppsala.

Linnea Johansson, 18, har vant sig vid att livsmedelsbutiken i Flogsta har öppet till 23.30. - På helgerna är det faktiskt bra.

Linnea Johansson, 18, har vant sig vid att livsmedelsbutiken i Flogsta har öppet till 23.30. - På helgerna är det faktiskt bra.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2009-09-01 07:05
Sent, senare, senast... Att skylta med öppettider till 22, 23 eller senare har blivit på modet i Uppsala. Längst sträcker sig några av livsmedelsbutikerna.
- Det beror väl på att konkurrensen hårdnar. 23 känns rätt lagom för oss. Det har blivit ett annat livsmönster bland folk och vi har öppet när folk har ledigt, säger köpmannen Fredrik Brunnberg på Luthagens livs.

Men från Handelsanställdas förbund kritiserar man utvecklingen. Framför allt ser man de ändrade arbetstiderna som en nackdel för personalen.
- Det viktigaste för oss är att se att våra medlemmar har bra arbetstider. Medlemmarna anser inte att man behöver ha sådana här öppettider. Vi ser i stället tendenser till ökade risker för rån, hot och våld, säger avtalssekreterare John Haataja.
På Ica väst i Flogsta har öppettiderna utökats till 23.30:
- Min idé var att ha öppet till midnatt. Men det får man inte för Handels och de skulle inte ge dispens för det heller, säger butikschefen Bertil Pettersson.
Nyligen fick han se konkurrenten Folkes livs på Rackarberget utöka tiden, från 22 till 23.31...
- De ska väl vara värst. Det är nästan lite larvigt, tycker jag.

Men köpmannen på Folkes livs, Fredrik Andersson, anser att han gjort vad konkurrensen kräver:
- Våra största konkurrenter är Luthagens livs och Ica väst. Det är många som gått dit när vi inte haft öppet.
Måste man kunna köpa mjölk halv tolv på natten?
- Det är klart att man inte behöver. Men det handlar om att utnyttja lokalen och att få in pengar.

När UNT besöker Folkes livs står studenten Anna Dormer-Volgsten utanför med matkassen. Hon föredrar sena öppettider:
- Det är jättebra när man kommer hem sent. Man behöver inte tänka att mataffären är stängd.
21-åriga Sofia Strid som nyligen flyttat till Uppsala från Sundsvall, undrar om någon verkligen utnyttjar de sena öppettiderna. En anställd i butiken berättar att det brukar vara en handfull kunder kring stängningsdags.

Anna Quennerstedt, som UNT träffar utanför Ica väst, säger att det visst varit folk i butiken de få gånger hon haft anledning att svänga in sent på kvällen.
- Man behöver ju inte planera när det är öppet jämt.
63-årige Håkan Svärd, som också handlar i studenttäta Flogsta, tycker att det här med 23.30 är för folk som lever utan klocka och tider...
- Det är väl inte roligt att vara handelsanställd. Men vi går ju mot ett 24-timmars samhälle, säger han och tar en snus.
41-åriga Åsa Dalström, med två matkassar, berättar att hon aldrig handlat efter 22.
- Det är säkert bra för studenterna men jag är aldrig här så sent.

Avtalssekreteraren på Handelsanställdas förbund skrattar när han hör om öppettidskampen i Uppsala.
- Öppettiderna täcker inte de kostnader som finns. Vi har genom åren sett bataljer av det här slaget på olika håll i landet. Efter en tid märker butikerna att det inte bär sig, säger John Haataja.
Men Bertil Pettersson på Ica väst anser att utvecklingen mot senare öppettider är svår att stoppa.
- Det var mackarna som började. De utökade sitt sortiment och öppettiderna och blev en hotbild mot livsmedelsbutikerna.

Att till exempel bensinmackar har öppet längre beror på särskilda omförhandlingar av arbetstidslagen, något som inte skett för de traditionella livsmedelsbutikerna.
Fredrik Andersson tror på en utveckling som sträcker sig längre än vad Handelsanställdas förbund är beredd att gå med på i dag.
- Det är bara en tidsfråga innan vi har en vanlig livsmedelsbutik med dygnet runt-öppet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om