Missade kvinnorna fortfarande utan cancertest

6 640 kvinnor missades att testas för livmodershalscancer. Region Uppsala utlovade nya prov, men de har ännu inte påbörjats.
– Risken finns att någon får cancer under den här tiden, säger Ann Christoffersson, en av kvinnorna som missades.

Med en liten provpinne tar kvinnan själv ett prov på vaginalsekret, som sedan skickas in för analys av hpv-virus.

Med en liten provpinne tar kvinnan själv ett prov på vaginalsekret, som sedan skickas in för analys av hpv-virus.

Foto:

Uppsala2025-04-08 11:00

Nyheten i korthet

  • 6 640 kvinnor i Region Uppsala missades att testas för livmodershalscancer med en ny teknik för att upptäcka förstadiet till sjukdomen.
  • Region Uppsala lovade att skicka ut HPV-tester till de missade kvinnorna, men fyra månader senare har detta ännu inte påbörjats.
  • Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, säger att de hoppas kunna börja skicka ut testerna innan sommaren.

I december rapporterade Dagens Nyheter att av 155 000 kvinnor i landet, som valdes bort i hpv-testningen, har 96 fått livmoderhalscancer. I Region Uppsala missades 6 640 kvinnor som egentligen skulle ha testats med den nya tekniken att upptäcka förstadiet till livmoderhalscancer. Det är däremot oklart hur många av dessa som kan ha utvecklat cancerformen. 

– De har testats tidigare med den äldre cellprovsmetoden som användes förr, men det är klart att det är önskvärt att invånarna får ta del av nyare och bättre medicinska metoder, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Provet görs för att upptäcka humant papillomvirus, hpv, som kan leda till cellförändringar och cancer. Anledningen till att kvinnorna felaktigt valdes bort var att sjukvården inte lyckats bygga upp ett "långsiktigt och hållbart system" för den nyare testningen.

undefined
Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Uppsala.

När felet upptäcktes lovade Region Uppsala att hpv-testen skulle skickas hem till kvinnorna som missats, men fyra månader senare har detta inte påbörjats. Ann Christoffersson från Uppsala är en av de 155 000 kvinnorna i landet, födda mellan 1947 och 1952, som valdes bort i hpv-testningen. Denna åldersgrupp är nu överrepresenterad bland svåra fall av livmoderhalscancer.

– Jag har väntat och undrat varför det inte kommer något test. Jag går inte runt och är inte orolig för egen del, men risken är att man faktiskt får cancer under tiden det dröjer med provtagningen, säger hon.

– Som medborgare måste man kunna begära att Region Uppsala prioriterar sådana här allvarliga fel och rättar till det. Jag har ringt och mejlat sjukvården utan att få något svar om när testen ska skickas hem. Därför tänker jag själv boka in ett sådant här prov vid nästa gynundersökning.

Mikael Köhler berättar att upphandlingen av testerna från Karolinska institutet har tagit tid men att Region Uppsala så fort som möjligt ska påbörja försändelserna.

– Först kommer 1 086 kvinnor med tidigare kända avvikelser prioriteras för utskick. Därefter ska övriga kvinnor i den missade gruppen erbjudas möjlighet att beställa hem provkit, totalt alltså 6 640 kvinnor kommer att få erbjudandet, säger Mikael Köhler.

– De första knappa 1 100 kvinnorna prioriteras för direktutskick snarast och övriga strax därefter vilket samordnas med Karolinska Institutet.

När är snarast? Finns det ett datum satt för detta?

– Jag hoppas och tror att vi har kommit igång med det innan sommaren.

Test minskar cancerrisk

Screening för livmoderhalscancer är egentligen inte ett test för cancer. Det är en metod för att förebygga cancer genom att upptäcka och behandla tidiga avvikelser som, om de inte behandlas, skulle kunna leda till cancer i en kvinnas livmoderhals. Risken för invasiv livmoderhalscancer minskar med upp till 90 procent för kvinnor som regelbundet deltar i organiserade program som använder något av de två rekommenderade screeningtesten. 

Det finns två olika test som rekommenderas för screening för livmoderhalscancer. 

Det äldsta och mest använda testet, cytologi- eller Pap-testet (Papanicolaou), innebär att ett cellprov tas från livmoderhalsens yta och skickas till ett laboratorium för granskas under mikroskop. Det nyare test, som används i vissa screeningprogram, söker efter infektion med humant papillomvirus (hpv) eftersom de flesta fall av livmoderhalscancer orsakas av kronisk infektion med HPV. 

Källa: World Health Organisation

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!