Misstankar om våld mot ungdomar ligger bakom stängning

Förra veckan stängdes avdelningen Klockbacka på Bärby, eftersom ungdomarnas säkerhet inte kunde säkerställas. Anmälningar till IVO, som UNT tagit del av, visar att det handlar om misstänkt övervåld mot pojkarna.

För en vecka sedan stängdes avdelningen Klockbacka på Bärby ungdomshem. IVO-anmälningar som UNT tagit del av visar att det som ska utredas på avdelningen är påstådda fall av övervåld mot ungdomarna.

För en vecka sedan stängdes avdelningen Klockbacka på Bärby ungdomshem. IVO-anmälningar som UNT tagit del av visar att det som ska utredas på avdelningen är påstådda fall av övervåld mot ungdomarna.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2022-02-19 05:00

Det har kommit in flera anmälningar och klagomål om påstått övervåld från personal på Bärby till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, under 2021 och 2022.

Förra veckan stängdes avdelningen Klockbacka på Bärby ungdomshem, där några av Sveriges tyngst kriminellt belastade ungdomar sitter av straff för grova brott.

Verksamhetsdirektör Helena Finér bekräftar att det är anmälningar och klagomål som dessa, som fick henne att fatta beslut om nedstängning. Uppgifter om slag, sparkar, hårdhänta nedläggningar och örfilar mot de intagna ungdomarna ska nu utredas.

IVO-anmälningarna har gjorts av Helena Finér själv, som enligt lagen om lex Sarah är skyldig att rapportera när det föreligger risk för allvarliga missförhållanden. Klagomålen har skickats in direkt till IVO av intagna ungdomar.

undefined
Avdelningen Klockbacka är till för de tyngst kirminellt belastade ungdomarna.

En av händelserna som IVO-anmälts ska ha inträffat i slutet av 2021. En ungdom med ett aggressivt beteende skulle då flyttas till Klockbacka för vård i enskildhet. När ungdomen kom dit slog han en medarbetare i ansiktet, varpå han blev nedlagd på golvet av personal. Ungdomen fick blåmärken och undersöktes av läkare.

En annan händelse inträffade i början av januari, också på avdelningen Klockbacka, då en pojke ska ha passerat personal som började knuffa på honom. "När han kom till sitt rum fick han en örfil av personalen," står det i IVO-anmälan. När pojken slog tillbaka ska han ha blivit nedbrottad på golvet, och blivit rädd och orolig efter händelsen.

Sådant får inte hända, uppger Helena Finér.

– Oavsett var och vilken nivå man arbetar på inom SiS (Statens institutionsstyrelse) så krävs professionalitet och att man respekterar rollen som statsanställd. De lex Sarah-anmälningarna du nämner utgör exempel på brister som inte ska förekomma inom SiS.

undefined
Helena Finér, tillfördordnad verksamhetsdirektör för SiS Bärby ungdomshem.

Att ingripa fysiskt ska alltid vara det sista alternativet, enligt Helena Finér.

– Vi arbetar ju med tvångsvård av samhällets mest utsatta ungdomar och en del av dem är utåtagerande och har ett stort våldskapital. Vi har särskilda befogenheter enligt lag att ingripa fysiskt. Men det ska alltid vara det sista alternativet.

Har man ingripit för tidigt i de här fallen?

– Det är det vi behöver utreda, om det fysiska ingripandet haft stöd i lag och om det varit proportionerligt.

Har personalen rätt kompetens för att hantera sådana här situationer?

– Det får vi också titta på, vilka åtgärder vi behöver vidta. Min ambition är såklart att vi ska kunna öppna Klockbacka igen, säger Helena Finér.

undefined
Personal inom ungdomsvården får transportera en ungdom till avskiljning och i samband med transporten lägga ned ungdomen mot golvet – om ungdomen vårdas enligt §3 LVU. "Barnets eller den unges bästa behöver också tas hänsyn till," säger Anderz Eriksson, jurist vid SiS.

Enligt Anderz Eriksson, jurist på Statens institutionsstyrelse, har personal inom ungdomsvården rätt att transportera en ungdom, som vårdas med stöd av 3 § LVU (lagen om vård av unga), till avskiljningsrum och i samband med det lägga ned ungdomen mot golvet. Detta om ungdomen uppträder så våldsamt att det blir absolut nödvändigt och inga mindre ingripande åtgärder är möjliga.

Fysiska ingripanden får aldrig innebära bestraffning eller disciplinering.

– Om det inte finns något annat alternativ och ett fysiskt ingripande är nödvändigt, ska minsta möjliga våld användas under så kort tid som möjligt. Slag och sparkar är inget vi ska syssla med och inget vi lär ut till vår personal, säger Anderz Eriksson.

Utredningen av Klockbacka och de händelser som kopplas dit ska enligt Helena Finér vara färdig den 4 mars.

Turerna kring Bärby

Den 11/2 stängdes avdelningen Klockbacka efter att det framkommit att medarbetare brustit i bemötandet av ungdomarna. De IVO-anmälningar och klagomål UNT nu tagit del av förtydligar vad det är för typ av brister som ska utredas.

Den 15/2 beslutades att 8 av 12 chefer omplaceras, efter uppgifter om bland annat tystnadskultur och vad som skulle kunna handla om otillåten påverkan av myndighetsutövning.

Den 25/12 togs två arbetsledare ur tjänst på Bärby, efter misstankar om ekonomiska oegentligheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!