Detta har hänt
3 juni 2016. Två forskare vid Uppsala universitet publicerar i vetenskapstidskriften Science en artikel om en experimentell studie kring mikroplasters påverkan på fisk. Påverkan av mikroplaster i nivå med halterna som mätts upp i vattenprover i kustnära områden leder enligt artikeln till att kläckningen av abborrägg försämras och att abborrlarver börjar äta plast i stället för zooplankton, växer långsammare än normalt, ändrar sitt beteende och lättare blir byte för rovfiskar.
3 juni och några dagar framåt. Uppsalastudien uppmärksammas av nyhetsmedier världen över, däribland brittiska BBC under rubriken "Fisk äter plast som tonåringar äter snabbmat".
20 juni. I en anmälan till Uppsala universitet anklagar sju forskare vid flera universitet världen över de båda Uppsalaforskarna för misstänkt fusk. Anmälarna hävdar bland annat att beskrivningen i Science-artikeln av hur experimenten genomfördes inte överensstämmer med iakttagelser gjorde av personer på samma försöksstation. Anmälarna begär även att Uppsala universitet tar in ett yttrande från Centrala etikprövningsnämnden, CEPN.
31 augusti. En förberedande utredning, gjord av två professorer vid andra universitet och en jurist vid Uppsala universitet, finner sig ha fått tillfredsställande och trovärdiga svar på alla sina frågor och friar de anklagade Uppalaforskarna från misstankarna om oredlighet. Uppsala universitet rekommenderas att "vidta omsorgsfulla åtgärder för att återupprätta de anklagades rykte".
1 december. Tidskriften Science publicerar en så kallad editorial expression of concern eftersom rådata till studien saknas. Dessa ska ha funnits i en dator som anmälts som stulen ur bakluckan på en bil.
23 februari 2017. Den av Centrala etikprövningsnämnden anlitade experten, professor Bertil Borg vid Stockholms universitet, är klar med sin 19 sidor långa utredning i ärendet.
Vad händer nu?
4 april. Centrala etikprövningsnämndens expertgrupp sammanträder.
??. Uppsala universitet avgör slutligen ärendet.