Misstänkt massfusk på juridiktenta

Åtta juridikstudenter på samma kurs vid Uppsala universitet misstänks för fusk vid höstterminens avslutande 30-poängstenta. Mycket ovanligt, enligt universitetsjuristen Magnus Hallberg.

Universitetshuset

Universitetshuset

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2015-01-23 05:00

Från början var det nio studenter misstänkta för fusk men en av anklagelserna har dragits tillbaka, enligt Ergo.

Dålig information från kursansvarig, slarviga studenter, eller ovanligt nitiska tentavakter. Frågan är vad som gjorde att nio juridikstudenter som skrev samma tenta i mitten av januari anmäldes för misstänkt fusk och nu riskerar att köra tentan och drabbas av en disciplinär påföljd.

Hur som helst blir upplevelsen sannolikt tuff för studenterna. Tentan gällde höstterminens alla poäng, och den prövning som nu görs av universitets disciplinnämnd liknar en domstolsprövning med bedömningar av juridisk expertis. Men även om det kan bli påfrestande är det i grunden bra med en prövningsprocess som präglas av krav på rättsäkerhet, menar Uppsala studentkår.

– Studenterna måste ses som oskyldiga innan utredningen är gjord. Och det därför är bra att de får en prövning av en kompetent nämnd med juridisk kompetens, men också med två studentrepresentanter, säger Caisa Lycken, ordförande på Uppsala studentkår som själv tidigare varit ledamot i disciplinnämnden.

De nio anmälningarna hänger inte samman, men handlar alla om att studenterna haft med sig material som kan ha varit otillåtet, som böcker eller frågeuppgifter. Den personal på juridiska institutionen som gjort anmälan vill inte kommentera ärendena i och med att de är under utredning. Men i det material som de skickat in till Uppsala universitets juridiska avdelning finns förteckningar över vad man som student får ta med sig till tentan och vad man inte får ta med sig, uppgifter som man menar har varit tillgängliga för studenterna på det sätt som krävs.

– Att det är så ovanligt många som vid samma tillfälle misstänks för att ha använt otillåtna hjälpmedel kan ju tyda på att varit otydlig information. Studenterna ska få information om vad som gäller både i god tid före och på plats vid tentatillfället , säger Caisa Lycken som ändå anser att det oavsett utfallet av prövningarna kan finnas skäl till eftertanke på institutionen.

– Jag tycker att kursansvariga ska fundera kring utformningen av kurserna eftersom ett bra pedagogiskt upplägg kan motverka fusk och plagiat, säger Caisa Lycken.

Men hur vanligt är fusk egentligen? Under 2014 ledde fusk bland Uppsala universitets tiotusentals studenter till 36 fall av disciplinära åtgärder. 2013 skedde det vid 42 tillfällen. Men görs en anmälan om misstänkt fusk visar statistiken att man sannolikt blir fälld. Båda åren var det bara sex fall som inte ledde till åtgärd.

– Det är mycket ovanligt att nio studenter på samma kurs anmäls för fusk, säger universitetsjuristen Magnus Hallberg.

Varning eller avstängning vid fusk

Vid grundad misstanke om fusk eller plagiat av en student på Uppsala universitet ogiltigförklaras provet eller uppsatsen och ärendet lämnas till disciplinnämnden. Ett fällande beslut där leder till antingen varning eller avstängning från studier upptill 6 månader. För utländska studenter gäller dessutom att hemuniversitetet informeras om ärendet. 2014 stängdes 23 studnter av, 2013 var antalet 21.

Uppsala studentkår har stödfunktioner som fuskanklagade studenter kan utnyttja.

Källa: www.uu.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om