Mjölkbönder startar glassfabrik

Untra Gård byggdes på 1600-talet av Johan Leijoncrona, livskräddare åt drottning Kristina och en period bruksägare i Söderfors. Nu startar gårdens nuvarande ägare glassfabrik i en av de anrika flyglarna.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2010-05-28 11:00

En bit ned från vägen mellan Mehedeby och Söderfors möter den klassiska gårdsmiljön, med boningshus på ena sidan och stora ekonomibyggnader på andra sidan byvägen. Självklara blickfång är den vita mangårdsbyggnaden med lika gnistrande flyglar, samt ett synnerligen rustikt uthus av oputsad slaggsten. Det äldsta kvarvarande stallet är från 1844. Övriga uthus förstördes i en brand och den nya ladugården skvallrar om 1900-tal. På senare år är den moderniserad och med robotanläggning som gör en stor del av jobbet med i dagsläget 135 mjölkkor.

Gårdsfolket Linnéa och Arne Boman har varit mjölkbönder i ungefär 30 år och ägare till Untra Gård sedan 2008. Krympande marginaler på mjölkleveranserna och längtan efter något nytt ledde så småningom in på idén att göra glass. Nästa steg blev kontakter och så småningom avtal med i Sverige relativt nya Gårds Glass. Därigenom får de tillgång till ”ett eget” glassmärke, en gigantisk receptdatabas, tekniskt kunnande och hjälp med att bygga och driva en glassfabrik.

Naturligtvis bottnar allt också i en långvarig och innerlig kärlek till glass.
– Summan av lasterna är konstant. Vår last är glass.
Så sa Arne Boman redan i höstas när planerna på glasstillverkning i norduppländska Untra började bli kända.

Från glasskärlek till färdig fabrik har det varit en lång resa, med att bygga om och få lokalerna godkända, prova ut och träna tillverkning, hitta passande recept och mycket mer. Samt sköta kärnverksamheten, med gård och åkermark.

Därför blev det inte som tänkt någon champagneglass till nyår. Den frös inne i dubbel bemärkelse. Men nu lagom till glasstider är allt klart, produktionen har startat, butikslokalen i samma flygel väntar på kunder och ett tredje rum ska inredas till serveringslokal. Restaurangkunder i trakten och nedåt Uppsala har redan anmält intresse. Glassfabrikörerna utnyttjar sin tid maximalt för att trimma in sitt handlag inför helgens försäljningsstart.

Gårdsglassen tillverkas på egen mjölk, utan konserveringsmedel eller konstgjorda färg- och smakämnen. Smaken kommer i stället från lokal frukt- och bärråvara, eller andra genuina råvaror som choklad, kaffebönor, hasselnötspasta och exotiska frukter.
– Vi tror att äldre känner igen sig i den äkta gräddsmaken, säger Linnéa Boman.

Därmed inte sagt att de är rädda för att ta ut svängarna smakmässigt. En egen blandning väntar på sitt slutrecept och fabrikörerna backar heller inte för glass med smak av lök, gräslök eller vad som kan tänkas.
– Det är inte fel med udda smaker, exempelvis till en förrättsglass som passar för att hålla en räkcocktail kall, säger Arne Boman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om