Mjukare vatten - men först om ett år
Uppsalaborna får mjukare vatten i kranarna när stadens nya vattenverk tas i drift. Avhärdningsfilter i fastigheterna kan kopplas ur. Men halvmiljardprojektet som nu går in i slutfasen har blivit nästan ett år försenat.
Förseningen har flera skäl, berättar Annila Bexelius, uppdragschef vid kommunens VA-och avfallskontor. Översvämningen som i höstas dränkte källaren i det nybyggda vattenverket i Gränby är bara en orsak:
— Det gav oss en försening på kanske tre, fyra månader. Resten handlar om en väl optimistisk tidsplan, vissa brister i bygghandlingarna och det faktum att det är fråga om en tekniskt komplicerad anläggning som kräver mycket kontroll och injustering före start.
— Vi måste vara hundra procent säkra på att allt fungerar när vattnet börjar levereras, säger Annila Bexelius.
Förutom i Gränby har ett nytt vattenverk byggts i Bäcklösa i södra Uppsala, intill Ultuna. Till verken kommer råvattnet från Uppsalaåsen. I elva meter höga behållare som sträcker sig från källare till övervåning görs vattnet mjukare, innan det renas och skickas ut i vattenledningsnätet (se grafik här intill).
Testkörningar
I Bäcklösa pågår testkörningar och besiktning fram till i sommar. Slutligen desinficeras lokalerna innan verken tas i drift. När vattnet väl levereras dröjer det ytterligare en tid innan den mjukgörande tekniken kopplas in. Hårdheten trappas sedan ned successivt för att inte riskera en kolsyrereaktion.
- Vi vill inte att folk ska få champagnebubblande vatten i kranarna, förklarar Ing-Marie Karlsson, utredningsingenjör på VA- och avfallskontoret.
Med den nya teknik för avhärdning som installeras kommer Uppsalas hårda vatten att omvandlas till medelhårt, ungefär jämförbart med Stockholms vatten. Hushåll och fastigheter kan koppla bort sina mjukgörande filter och liknande utrustning, enligt VA-experterna.
- Men för diskmaskiner med inbyggda saltfilter är rekommendationen att fortsätta använda funktionen, även om doseringen kan minskas, säger Ing-Marie Karlsson.
Löddrar bättre
Turkosfärgade avlagringar på emalj och i wc-stolar, ett känt fenomen i Uppsala stad, väntas bli ett minne blott. I duschen kommer tvål och schampo att löddra bättre än förr. Däremot ska varken smak eller lukt påverkas — hoppas VA-folket. Inte förrän vattnet rinner ur kranarna visar det sig vad konsumenterna tycker. Den egenskap som anses hälsofrämjande i hårt vatten, den rika förekomsten av magnesium, blir dock oförändrad.
Om smaken inte påverkas så finns stor risk att utseendet förändras till en början. När det nya verket i Bäcklösa tas i drift i höst kan vattnet bli grumligt på sina håll. Orsaken är att flödet ändrar riktning i delar av ledningsnätet. Naturliga avlagringar av järn och mangan kan slitas loss från rörens insidor och följa med ut i kranarna. Inget farligt, försäkrar VA-kontoret, men vattnet kan bli rejält grumligt.
Spola ordentligt
- Rådet till den som drabbas är att låta vattnet spola igenom ledningarna ordentligt. Om grumligheten inte försvinner bör man höra av sig till oss, säger Annila Bexelius.
Hur länge missfärgningen pågår och var den dyker upp är svårt att förutsäga:
- Det kan bli väldigt lokala variationer. Boende i ett hus kan få grumlighet medan grannarna tvärs över gatan klarar sig, förklarar Ing-Marie Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!