Fallet med långvariga missförhållanden på Teologiska fakulteten som UNT redogjort för de senaste dagarna är inte unikt, inte på Uppsala universitet och inte i samhället. Ny forskning visar i själva verket att antalet mobbningsfall i arbetslivet är mycket stort.
– Vi har velat visa att det här är vanligt och vilken stor skada det här innebär för samhället. Det kostar samhället stora belopp. Och mobbningen minskar inte i omfattning, vilket man kan tycka att de borde göra i ett civiliserat land som Sverige, säger Töres Theorell professor emeritus vid Karolinska institutet.
Genom enkätundersökningar från Stressforskningsinstitutet i Stockholm har Töres Theorell och två kolleger räknat ut att 10 000 nya mobbningsfall tillkommer på två år, enbart på grund omorganisationer. Siffrorna presenterade Dagens Nyheter debattsida för ett par veckor sedan.
– Även hälften eller en tredjedel av det är en väldigt hög siffra, säger Töres Theorell.
Forskarna pekar på vikten av att personal måste vara delaktiga i beslut och ha insyn när inriktningen på en verksamhet ska läggas om eller spara pengar. Just det har varit en viktig del i kritiken mot ledningen vid teologen vid Uppsala universitet.
– Det finns regelverk för det där som följs på pappret. Men ofta finns en form av skendemokrati där ledningen ändå gör som den vill till slut, säger Töres Theorell.
Nedskärningar på grund av ekonomi används ofta som motiv för att för att kunna göra sig kvitt individer som anses besvärliga eller hela verksamhetsgrenar som man inte längre tycker passar, menar Töres Theorell. Också det stämmer väl in på en del anställdas beskrivning av teologiska fakulteten.
– Man ska veta att det här inte är lätta saker, det kan vara surdegar som jäst i många år. Det gäller för ledningen att ta signaler på allvar, gripa in i tid och ta ansvar så att den negativa utvecklingen inte får gå för långt, säger Töres Theorell.
I debattartikeln beskriver han och hans forskarkolleger en samförståndets kultur som gör arbetsgivare, kolleger, företagshälsovård, med flera till medverkande i mobbningen. ”Den drabbade kan sällan ensam bryta sig ut sammansvärjningen”, skriver de. Även detta känns tydligt igen från kritiken mot teologen.
– Ofta är man insnärjda i varandra, och alla är rädda om sitt eget skinn, säger Töres Theorell.
Har du egna erfarenheter av mobbning på arbetsplatser? Skriv i så fall till niklas.skeri@unt.se och berätta.