"Mobilen är en digital godispåse"

Att ständigt bli avbruten är lika tröttande som att hoppa jämfota. Använd mobilen med intention! Det är hjärnforskare Katarina Gospics råd till den som inte vill vara slav under sin mobil.

Katarina Gospics, hjärnforskare: "Farligast är förlusten av det som skärmen tar tid ifrån."

Katarina Gospics, hjärnforskare: "Farligast är förlusten av det som skärmen tar tid ifrån."

Foto:

Uppsala2018-10-28 10:00

Hjärnforskaren Katarina Gospic har nyss gett ut boken "Hjärnbalans–Digital detox i en uppkopplad vardag", efter att ha fått extremt många frågor från människor som vill förändra sitt digitala beteende. Här ser hon en uppåtgående trend.

– Det är min egen reflektion, och det verkar som om många av dem längtar efter att träffa andra människor IRL, säger hon.

Men mobilen är en stark magnet för uppmärksamhet.

– Studier visar att det räcker att den ligger på bordet framför oss för att vi ska prata ytligare med varandra, allt för att vara beredda att gå in och ut i mobilbubblan, säger hon.

Att ständigt bli avbruten på grund av att mobilen vibrerar, sänder meddelanden och pushnotiser gör att vi presterar sämre och att uppgiften tar längre tid, enligt Gospic.

– Det är som att hoppa jämfota under en dag. Om du hoppar till jobbet, till butiken och hem med tunga kassar blir du mycket tröttare än om du gått som vanligt. På samma sätt blir hjärnan tröttare av att ständigt bli avbruten och hålla på med många saker samtidigt.

Hur lång tid tar det återvända till ursprungstanken om man blivit avbruten?

– Det tar upp till 25 minuter. Att sitta i stora öppna landskap är det sämsta man kan göra; det kan minska effektiviteten med 66 procent, säger Katarina Gospic.

Hon ser på mobilen som en digital godispåse. Den ger oss omedelbar belöning genom nya likes, mejl eller mess. Det räcker att vi vet att vi får belöning ibland för att vi ska vilja kolla hela tiden. Det kallas för intermittent belöning och fungerar bäst när chansen är 50/50 att bli belönad. När hjärnans belöningssystem aktiveras frisätts lyckoämnet dopamin och ger en känsla av välbehag. Det uppmuntrar oss till att fortsätta med beteendet som gav oss den sköna känslan.

Hur får man hjärnbalans om man fastnat i meningslöst mobilanvändande?

– Det viktigaste är inte beteendet vid skärmen utan farligast är förlusten av det som skärmen tar tid ifrån. Till exempel finns det en stark korrelation mellan övervikt bland barn och mycket skärmtid, de barnen missar att röra på sig, säger Katarina Gospic.

Våra hjärnor är likadana som för 40 000 år sedan och har en grundprogrammeringen som innebär att vi behöver mat, sömn, kärlek, röra på oss och möta andra människor. Blir inte behoven tillgodosedda mår vi inte bra.

Hennes råd är att använda mobilen med intention, det vill säga ha ett syfte och sluta slösurfa. Ha bestämda tider när du ska jobba fokuserat, lägg bort mobilen då. Ha bestämda tider för att kolla mejlen och ta inte med mobilen överallt.

Hur ska vi hjälpa barn få hjärnbalans?

– Som vuxen är det bäst att börja med sitt eget beteende. Har vi vuxna problem med för mycket skärmtid får barnen det också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om