Då och då blossar diskussioner om mobiltelefonanvändande upp. Nu senast handlade det om föräldrar med småbarn. Flera öppna förskolor i Stockholm har infört mobilförbud och experter varnar unga föräldrar för att de blir frånvarande när de är med sina barn. I medier larmas om att föräldrar utsätter sina småbarn för faror när de surfar på mobilen och uppmärksamheten blir sämre.
Karin Vestman är förskollärare på Stenhagens öppna förskola och berättar att de länge pratat om att sätta upp en uppmaning om att föräldrar inte bör ha mobilen framme när de är där med sitt barn. Hon tycker själv att mobilen lätt tar för mycket fokus och stör den mänskliga kontakten.
– Det är inte bra när små barn som inte kan prata, pekar på en sak men inte får något gensvar eftersom föräldern är på facebook. Det är ju när de är små som det är extra viktigt för deras utveckling att man är uppmärksam, säger Karin Vestman.
På Liljefors öppna förskola, finns redan en vädjande skriftlig uppmaning: ”Tack för att du stänger av din mobiltelefon”. Här arbetar förskolläraren Ann-Christin H Eskilsson som tycker att diskussionen är bra och upplever att det har ökat föräldrars medvetenhet.
– Folk i allmänhet har vaknat upp efter debatten. Det är bra för barnen. Annars är det lätt hänt att föräldrar sitter mycket med sin smartphone. Mentalt är man då någon annanstans och har de där kalla ögonen. Det är obetänksamhet bara, inte medvetet gjort, säger Ann-Christine H Eskilsson.
På den egna öppna förskolan har hon inte upplevt större problem. En förklaring menar hon är att föräldrarna har en nära kontakt med varandra och med lärarna.
– På öppna förskolor där sammanhållning i gruppen inte är lika bra, då någon förälder känner sig utanför, kan det säkert hända att mobilen kommer fram oftare, säger hon.
Om ett mobilförbud är rätt väg att gå ställer hon sig tveksam till.
– Nej, man ska inte vara bakåtsträvande. Däremot prata om mobilanvändningen, och det har vi gjort en hel del med föräldrarna här. Mobiler var inte ett så stort problem hos oss innan, men nu efter debatten i medierna och alla diskussioner ringer det aldrig längre.
Efter samtalen med förskollärarna beger jag mig till stan för att prata med föräldrar om deras mobilvanor. Smartphoneägaren Isabelle Zander, 30, är ute och går i Sala Backe med dottern Ines, 6 månader.
Hur mycket använder du mobilen när barnen är med?
– Jag gör det ganska mycket fast jag försöker att låta bli. Ibland är jag nog på gränsen till beroende. När jag ammar sitter jag med mobilen för att koppla av. Då spelar jag candy-crush, googlar grejer eller facebookar. Jag har ändå Ines nära mig då och känner ju när hon slutar äta. Då lägger jag ifrån mig mobilen.
Vad tycker du om att införa mobilförbud på öppna förskolor?
– Bara bra! Det skulle nog vara bra med tvång för att inte dras till mobilen, i alla fall för mig.
Har du förlorat uppsynen över ditt barn när du hållit på med mobilen?
– Det har hänt. Men alla gör det ibland. Det är ofta jag ser föräldrar i lekparker som håller på med sina mobiler snarare än att ägna sig åt sina barn. Då känns det allmänt accepterat och jag tänker att, okej, då kan jag också använda min mobil. Men det är bara en tidsfråga innan man tappar kollen. Man tänker att det går snabbt att kolla något på mobilen, men det kan hända mycket på en minut. När man kommer på sig själv får man dåligt samvete.
Har det blivit en slags moralpanik kring föräldrars mobilvanor?
– Ja, lite. Jag tycker inte att andra behöver tala om vad föräldrar ska göra. Man är alltid hårdast mot sig själv och vet nog om man använder mobilen för mycket.
I Vasaparken leker Lisa Nnamaka och Cecilia Buckley med sina barn. Ingen av de har en smartphone.
– Nej, jag är inte särskilt mobilfixerad, men min man är det däremot! Han släpper den aldrig ur sikte. Jag använder min bara för att ringa och sms:a. Har man flera barn hinner man inte, men kanske om man bara har ett, säger Lisa Nnamaka som är tvåbarnsmamma.
– Nej, inte jag heller. Det är snarare så att jag knappt hinner prata i den. Måste ibland vänta tills barnen sover. Men typ till nödsamtal, haha, säger Cecilia Buckley som också har två barn.
Skulle ni ändra era vanor om ni hade smartphones istället?
Lisa: – Ja, har man möjligheten så kollar man väl upp saker hela tiden.
Cecilia: – Det skulle inte ändra mina vanor så mycket, har inte ens facebook. Jag är i lekparken ofta och ser en del folk som håller på med mobilen, men trots det skulle jag nog ändå inte känna att det var socialt accepterat.
Daniel Bjermo, 30, promenerar hemåt längs Börjegatan i Luthagen i sällskap med en annan pappa, Love, 37 år. Båda har drar varsitt barn i vagn framför sig, är ägare av smartphones och besöker regelbundet öppna förskolor.
Har era mobilvanor ändrats efter all uppmärksamhet i media om riskerna för barnen?
Daniel: Jag använder min mobil mycket, men tänker aktivt att jag inte ska använda den när det inte passar.
Love: Samma här.
Vad tycker ni om ett eventuellt mobilförbud på öppna förskolor?
Love: – Det är bra att det belyses. Det är klart att man har sett andra som ägnat sig för mycket åt mobilen, så jag skulle tycka det var positivt.
Daniel: – Nej, det skulle vara konstigt. Man ska vara försiktig med förbud, och jag tycker inte om skyltar heller. En mer personlig kontakt och att man pratar om det är bättre.
Skadas barnen av att föräldrar använder mobilen mycket?
Love: – Man tappar interaktionen. Men jag är mest orolig för om min dotter skulle apa efter mig och vilja använda mobiler och ipads och sånt i en tidig ålder. Leken ska vara det viktiga – barn gör ju som vuxna gör.
Daniel: – Bara om det går till överdrift. Jag ser det inte ur ett föräldraperspektiv utan mer ur ett medmänniskoperspektiv. Jag gillar ju inte när mina kompisar sitter med sina mobiler och ignorerar mig heller.