Får man svara i mobiltelefonen när man sitter i ett samtal? Är det okej att komma in i fikarummet och direkt börja scrolla Instagram i stället för att prata med kollegan? Och hur lång tid får man vänta innan man svarar på ett sms?
I artikelserien "Livet med mobilen" pratar vi med Uppsalaborna om hur man ska förhålla sig till mobiltelefonen. Enligt psykologen Sara Thomée, som forskar på mobilbeteenden i sociala situationer, har vi inte riktigt kommit överens om reglerna än.
– När det gäller andra kommunikationsformer har vi haft lång tid på oss att komma fram till vad som gäller, till exempel hur mycket ögonkontakt vi ska ha när vi pratar med varandra eller vid vilka tillfällen det är okej att avbryta någon. Men mobilen är såpass ny att vi inte hunnit utveckla en gemensam norm, säger hon.
Sara Thomées forskning har främst kretsat kring mobiltelefonanvändning på arbetsplatser och där menar hon att det kan finnas generationsskillnader. Medan de som är uppväxta med mobiler inte reflekterar särskilt mycket över det, kan äldre märka av en skillnad i hur man umgås med varandra.
– Det kan väcka starka känslor. Många uttrycker en sorg över att det har tystnat i fikarummet eftersom det första alla gör när de kommer in är att plocka fram mobilen. De yngre har inget att jämföra med så de förstår ofta inte ens frågan.
Sara Thomée tror att det folk stör sig mest på gällande andras mobilbeteenden är kopplat till en känsla av att själv bli dissad.
– Om någon plockar upp sin mobil mitt i ett samtal kan många bli lite ledsna och fråga sig vad som är så mycket viktigare.
Varför gör vi så då, trots att vi vet att det kan uppfattas som ohyfsat?
– Man uppfattar sällan sig själv som ohyfsad. När man själv plockar fram mobilen känns det ofta jätteviktigt, medan man tänker att andra gör det i onödan. Man är blind för sitt eget beteende. Men det handlar också om att hastigheten för kommunikation har skruvats upp. Många känner en press att svara direkt när det piper till, för att man inte vill låta någon vänta.
Sara Thomée menar att det finns stora kulturskillnader mellan olika arbetsplatser och familjer, vilket gör det ännu svårare att veta hur man ska förhålla sig till sin mobil i olika sammanhang.
Vad tycker du är vett och etikett vad gäller mobilen? Tyck till i artikelns kommentarsfält på UNT:s Facebook eller Instagram. Eller mejla till tycktill@unt.se