Samtidigt hakar fler medier på mobilupproret med egna kartor.
Mobilkartan, där runt 4000 UNT läsare prickat in områden med dålig täckning, är ett utmärkt vapen mot operatörerna, menar it-minister Anna-Karin Hatt. Flera medier har hängt på med egna kartor, nu senaste Radio Västerbotten som lanserat en mobilkarta med namnet Skämskartan.
– Det är bra att skämskartorna tas fram. De ska man som konsument eller konsumentorganisation ta med sig och gå till sin operatör och ställa frågan: Hur kan det komma sig att det skiljer så mycket mellan den karta som ni visade för mig när jag tecknade mitt abonnemang och hur jag upplever att det fungerar i praktiken?
Så sade Anna-Karin Hatt i en debatt i riksdagen i veckan, där hon svarade på interpellationer om dålig täckning, bristande kapacitet och teknik. I debatten lyfte hon själv fram UNT:s mobilkarta.
– Man ska använda den starka konsumentmakt som vi faktiskt har gett utrymme för och som vi i den här kammaren har stärkt så sent som i somras.
Samtidigt fick ministern kritik från oppositionen för att inte göra tillräckligt och för att inte svara på frågorna hon fick i riksdagen. I exempelvis Västerbotten ser länsstyrelsen risker som kan leda till samhällsfara på grund av bristerna i kapacitet och den dåliga täckningen, påpekade Isak From (S), från just Västerbotten. En av annan av kritikerna är Mara Nordén (S), från Jämtland.
– Svenskarnas behov av och vilja att använda mobil teknik växer, som ministern säger. Men tekniken hänger inte med och inte heller regeringens ambitioner. Det här är en viktig fråga för väldigt många boende, företagare och besökare ute i hela landet. Många känner sig oroliga och förbannade, och det har för många övergått i frustration. Man känner sig också bortglömd i många fall.
Men resultatet av de många mobilkartorna som lanserats efter UNT:s initiativ är inte överensstämmande med den generella bilden av täckningen och kapaciteten i landet, menar Anna- Karin Hatt.
– Totalt sett har vi förhållandevis bra mobiltäckning i landet.