Mobilpratare kör för fort

Förare som pratar i mobilen kör oftare för fort. Det visar preliminära resultat från Uppsalapolisens hastighetsprojekt på riksväg 55.

Uppsala2005-11-19 00:00
Projektet har pågått i drygt en månad. Under den tiden har polisen bötfällt totalt 600 fortkörare. De första resultaten är ännu inte helt klara men vissa slutsatser kan ändå dras.
— Vad vi har kunnat se hittills är att många som pratar i mobiltelefon också kör för fort. Det verkar som att man tappar uppmärksamheten på hastigheten under samtalet, säger Åke Lövh, chef för trafikpolisen i Uppsala län.
UNT: Innebär det att mobilsamtal är en trafikfara?
— Det är svårt att säga. Vi tror i alla fall att mobilsamtalen gjort förarna mindre uppmärksamma i trafiken.
Mätningarna visar också att fler kvinnor kör fortare i intervallet 90-100 kilometer i timmen. De höga farterna, 100 kilometer och uppåt, är det dock i huvudsak män som står för.

Projektet är unikt i landet. Det bedrivs i samarbete med Vägverket. Riksväg 55 har valts som testväg därför att tempot är högt. Minst en dödsolycka sker årligen. När projektet startade låg genomsnittshastigheten på mellan 93 och 100 kilometer i timmen - då räknas också den långsammare långtradartrafiken in. Syftet med projektet är dock inte att haffa fartsyndare utan att få ned den genomsnittliga hastigheten. Målet är 90 kilometer i timmen.
— Redan nu kan vi se att tempot blivit lugnare. Vi har inte så mycket snabba omkörningar som tidigare så våra insatser ser ut att ha givit effekt, säger Åka Lövh.
Övervakningen sker både manuellt och med en flyttbar automatisk hastighetskamera. Tre poliser jobbar dagligen på sträckan.
I mars ska projektet avslutas. Vad som då händer med hastigheten vet ingen.
— Vi hoppas att effekten av den här intensiva bevakningen ska finnas kvar. Många av de som kör sträckan bor i området och pendlar till jobbet via 55:an. Sträckan kommer att få hastighetskameror under våren. Det lugnar ned tempot. Vi kommer också att fortsätta våra kontroller, men inte i samma omfattning, säger Åke Lövh.
Sänks hastigheten varaktigt så är tanken att metoden ska användas på andra olycksdrabbades vägavsnitt runt om i landet.



FAKTA/ Mobilsamtal i bilen


Fler svenska och internationella undersökningar visar hur mobilen kan påverka körningen.
Cirka 85 procent av dem som har telefon i bilen använder den under körning.
Att köra och prata samtidigt leder till en förlängning av förarnas reaktionstid. För yngre förare ökar den med 0,6 sekunder (15 meter längre) och för äldre med 1.5 (37 meter längre) på 90-väg.
Det är inte nödvändigtvis ofarligt att prata och köra samtidigt bara för att trafikuppgiften är enkel. Risken för en kollision ökar fyra gånger för föraren som pratar i mobiltelefon.
Inknappningen av ett telefonnummer har negativ effekt på förarens förmåga att hålla rak kurs. Det ger också en mer negativ effekt jämfört med att exempelvis ställa in radion.
Det är sämre att ha mobiltelefonen placerad mellan bilens framsäten än på instrumentbrädan, så nära det normala blickfånget som möjligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om