Mobilskola för seniorer
Skämtet "Morfar, jag kan fixa din mobil om du läser Bamse för mig" rymmer mycket allvar. Det är inte alls konstigt att många äldre får problem med moderna mobiltelefoner. Teknik och design är inte avpassade efter deras behov och förutsättningar.
Ewy Lindholm, Ingrid Malmberg och Britt Jonsson har beslutat sig för att ta kommandot över sina mobiltelefoner. Kursen i mobiltelefoni för seniorer leds av Bo Liljeborn.
Foto: Hans E Ericson
Hon lovade sin SPF-förening att sonen säkert skulle kunna hålla kurser i mobiltelefoni för äldre eftersom han ju kunde undervisa i datorvetenskap.
- Efter att ha kört en pilotomgång märkte jag snart att behovet var jättestort, eftersom hela mobiltelefonindustrin riktar sig till användare mellan 12 och 40 år. Mobilerna har funktioner, finesser och utseende som tilltalar den gruppen. Industrin har inte sålt in sig på folk som är till åren, som ser sämre och hör sämre, människor med söndervärkta, reumatiska fingrar, säger Bo Liljeborn.
Inte blir mobillivet för seniorerna lättare av att telefonerna ofta är ärvda av välmenande barn och barnbarn. Skräckexemplet är minsta hopfällbara modellen av Samsung, enligt Bo Liljeborn "så liten att den försvinner i ett hål i en tand". Han berättar om en tidigare kursdeltagare, en "vansinnigt frustrerad" 80-plussare som måste använda ett förstoringsglas för att se knapparna - och kulspetspenna för att trycka ner dem.
- Ja, sen får man en snabb femminuterslektion av sitt barnbarn - så här gör man, farmor. Fast det verkar så enkelt när man ser på, så fungerar det inte när du försöker själv, säger Bo Liljeborn.
Från hans elever kommer en susning av igenkännande.
Han fortsätter med att säga att det faktiskt är så enkelt som det verkar - för den som har rätt tänk.
- Många äldre har inte jobbat med datorer och menyer tidigare, och har svårt att ta till sig den logiken. Ni måste få in det rätta menytänket, inpräntar han i sina elever.
Bo Liljeborn förklarar att man tyvärr måste göra som tillverkarna har bestämt, även om det sättet känns långt ifrån logiskt.
- Förnuft och logik verkar inte finnas i tillverkarnas vokabulär. Därför känns det ibland fel för oss, säger han, och kursdeltagarna rätar på ryggarna med nytt självförtroende; det är alltså inte dem det är fel på.
Sedan får de öva på att lägga in nya telefonnummer i sin adressbok, och snart hörs klickandet av knapptangenter och lustiga ringsignaler.
Bo Liljeborn säger till dem att det är i mobilen telefonnumren gör nytta, inte i telefonboken hemma på hallbordet.
- Jag hade min faster här nu, men det står att det är hennes mobilnummer när det är hennes hemnummer. Hur gör jag då, undrar Ewy Lindberg.
- Varför har jag en glass här på displayen, undrar kursens ende manlige deltagare.
- Nja. det är snarare en golfboll på en peg, säger Bo Liljeborn och visar hur han skall göra för att få bort den irriterande bilden.
- Nu tryckte jag på in-korgen och fick upp det här. Vad är det, och hur gör man med det, frågar Karin Gunnarsson.
Bo Liljeborn har fullt upp med att besvara alla vetgiriga frågor. Många bottnar i rädsla. Hans erfarenhet är att många seniorer är lite rädda för mobilen, och lever med tanken att telefonen kan förstöras om man trycker på fel knapp.
- Så är det inte. Det enda man kan råka ut för är att radera något man själv skrivit, säger han till eleverna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!